Nasterea Sf. Ioan Botezatorul celebrata la biserica Grecescu din Turnu Severin

Biserica Grecescu din Turnu Severin 2011 Nasterea Sf. Ioan Botezatorul celebrata la biserica Grecescu din Turnu Severin

In vestul orasului, in vecinatatea Spitalului Grecescu, se ridica mareata, cu hramul Sf. loan Botezatorul, Biserica Grecescu, dupa numele ctitorilor sai. Este ctitorie din 1868 a familiei de boieri Ioan si Ioana Grecescu, care au ridicat si spitalul din apropiere, cunoscut sub acelasi nume. La realizarea proiectului, Carol I a angajat arhitectul Capitalei, urmand ca biserica sa se ridice dupa stilul celei domnesti de la Curtea de Arges.

Valoarea si frumusetea acestui lacas religios sunt date si de pictura interioara (stil neoclasic), creatie a lui Gheorghe Tatarescu (1872) – informeaza pentru Agentia de Stiri Lacasuri Ortodoxe, corespondent in zona, Catalin Cernatescu.


Lucrarea a fost facuta pe cheltuiala lui Gh. Poenaru (1000 de galbeni imperiali austrieci), cand ctitorii nu mai erau in viata. Biserica a fost sfintita in 1875, iar in 1884 a devenit catedrala ortodoxa a orasului Tr. Severin.

Biserica Grecescu din Turnu Severin 2011

Cu ravna si pricepere s-au aplecat asupra acestei opere de arta religioasa doi profesori de desen din Turnu Severin, spaland pictura (in 1898 Alexandru Rasmerita iar in 1908 Theodor Zarnea). Acoperisul bisericii a fost facut initial din tabla de arama dar a fost smuls de germani in 1917. Cel de azi dateaza din 1920.

Biserica Grecescu din Turnu Severin 2011

Ziua slavitului praznic al Nasterii inaintemergatorului si Botezatorului ioan a adunat poporul cel binecredincios din Cetatea Severinului la biserica Grecescu, care a imbracat haina de bucurie si de sarbatoare cu ocazia hramului.

Biserica Grecescu din Turnu Severin 2011

in mijlocul credinciosilor adunati la Sfanta Liturghie s-a aflat intaistatatorul Eparhiei Severinului si Strehaiei, Preasfintitul Parinte Nicodim, care a savarsit ceremonia religioasa liturgica impreuna cu un alai de preoti si diaconi.

L-a momentul potrivit, crestinii care au primit dezlegare de la duhovnic prin Taina Spovedaniei, au primit cuminecarea cu Cinstitul Trup si Sange al Mantuitorului Hristos.

Biserica Grecescu din Turnu Severin 2011

In cuvantul de invatatura, Preasfintitul Parinte a vorbit atat despre minunea cea mare a nasterii Sfantului Ioan Botezatorul, oglindita in pericopa evanghelica, cat si despre ctitorii sfantului lacas de inchinare, care pe langa biserica Grecescu au ridicat si un spital spre tamaduirea suferintelor trupesti.

Biserica Grecescu din Turnu Severin 2011

Parintele Episcop a indemnat credinciosii prezenti la rugaciunea obsteasca din sanul Bisericii, subliniind importanta participarii la sfintele slujbe randuite de catre traditia bisericeasca.

Biserica Grecescu din Turnu Severin 2011

De asemenea, dupa Sfanta Liturghie a fost savarsita slujba de pomenire pentru ctitorii bisericii Grecescu – informeaza pentru Agentia de Stiri Lacasuri Ortodoxe, corespondent in zona, Catalin Cernatescu.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.