Patriarhia de la Moscova consideră că Vestul trebuie să respecte tradiţiile Europei Răsăritene

Biserica Ortodoxă Rusă consideră că este imposibil să construim o casă pan-europeană, fără a arăta respect faţă de mentalitatea şi tradiţiile populaţiei din Europa de Est.

“Pentru a construi o civilizaţie europeană comună, atât în Vest cât şi în Est, trebuie să ne schimbăm”, a spus vice-preşedintele Departamentul pentru Relaţii Externe al Bisericii din cadrul Patriarhiei Moscovei, arhipăstorul Vsevolod Chaplin, într-o conferinţă internaţională organizată la în Marea Britanie, “Să lucrăm cu Rusia? Paşii de urmat în Dialogul Social şi Economic”.

Prin urmare, în opinia sa, “Răsăritul, este necesar să înţeleagă în sfârşit că nu toată lumea din Occident este inamicul său, dar în acelaşi timp Occidentul trebuie să recunoscă existenţa tradiţiilor diferite, a legilor şi a sistemelor sociale şi politice, in Răsărit”.

În prezentarea sa la conferinţă, Parintele Vsevolod a subliniat că civilizaţia europeană se bazează în mod istoric pe mai multe tradiţii religioase şi politice, incluzând tradiţiile Romei şi Constantinopolului, în lumea creştinismului vestic şi a ortodoxismului răsitean.

Acest fapt, printre altele, a creat diferenţe în cultura politică şi în structurile sociale, a punctat acesta. In plus, a mai ţinut să explice faptul că, dacă în Vest o mai mare putere şi valoare au partidele politice concurente şi guvernul, care conduc şi acţionează economic, în Răsărit idealurile de unitate ale poporului, Biserica , Guvernul, şi alte comunităţi religioase prezintă o la fel de mare autoritate.

Diplomati, cărturari, ziarişti şi alte personalităţi publice au luat parte la conferintă, care a fost sponsorizată de către Agenţia de Cercetare Wilton Park, un organism care funcţionează pe lângă British Foreign and Commonwealth Office.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.