MOAŞTELE SFÂNTULUI SOFRONIE, PATRIARHUL IERUSALIMULUI, SUNT GĂZDUITE ÎN CATEDRALA PATRIARHALĂ DIN BUCUREŞTI

MOAŞTELE SFÂNTULUI SOFRONIE, PATRIARHUL IERUSALIMULUI, SUNT GĂZDUITE ÎN CATEDRALA PATRIARHALĂ DIN BUCUREŞTI

Duminică, 23 noiembrie 2008, la Catedrala patriarhală din Bucureşti, au sosit moaştele Sfântului Sofronie, patriarhul Ierusalimului. Moaştele Sfântului Sofronie, aduse de delegaţia Bisericii Greciei condusă de către Înaltpreasfinţitul Dionisie de Corint, au fost întâmpinate pe Aeroportul internaţional „Henri Coandă” de către o delegaţie a Patriarhiei Române, condusă de Preasfinţitul Ciprian Câmpineanul, Episcop-Vicar Patriarhal, iar apoi au fost primite în Catedrala patriarhală de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, împreună cu soborul slujitorilor catedralei şi cu câteva sute de credinicoşi. A avut loc o slujbă de Te-Deum, la finalul căreia Părintele Patriarh a ţinut un cuvânt de învăţătură prin care şi-a exprimat bucuria sosirii moaştelor Sfântului patriarh Sofronie şi a evidenţiat personalitatea teologică a acestui mare apărător al Ortodoxiei. Patriarhul românilor a subliniat, de asemenea, că momentul sărbătoresc al primirii moaştelor Sfântului Sofronie este prilej de bucurie şi de rememorare a relaţiilor cultural-bisericeşti ce au existat şi există de-a lungul veacurilor între toţi creştinii ortodocşi şi cetatea Ierusalimului, locul pătimirii şi Învierii Mântuitorului Hristos.

În continuare, Înaltpreasfinţitul Dionisie, Mitropolitul Corintului, a subliniat că a venit în România cu moaştele Sfântului Sofronie, care s-a nevoit foarte mult pentru apărarea dreptei credinţe, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Ieronim, Arhiepiscopul Atenei şi a toată Grecia, şi a celorlalţi ierarhi ai Sinodului. Înaltpreasfinţitul Dionisie a mai arătat că Sfântul Sofronie a fost un apărător al ortodoxiei, cu multe cunoştinţe teologice, filosofice şi ale ştiinţelor vremii, care au contribuit la formarea sa intelectuală şi duhovnicească, pentru a fi capabil apoi să-L propovăduiască pe Mântuitorul Hristos ca pe singurul Izbăvitor şi Mântuitor al lumii, prin Biserica Sa. În încheiere, conducătorul delegaţiei Bisericii din Grecia l-a felicitat pe Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române pentru activităţile liturgice şi cultural-bisericeşti, exprimându-şi bucuria venirii împreună cu moaştele Sfântului Sofronie la Bucureşti.

Moaştele Sfântului Sofronie au fost aşezate de către slujitorii Catedralei în partea stângă a bisericii, lângă celelalte sfinte moaşte, prezente în Catedrala patriarhală, credincioşii putând să se închine acestora până miercuri dimineaţă, la ora 10:00, când vor pleca la Galaţi, unde vor rămâne până pe 2 decembrie 2008, cu prilejul sărbătorii Sfântului Apostol Andrei, ocrotitorul României şi al municipiului Galaţi.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.