Scandal în Muntele Athos: Monahii refuză să dea declaraţii

Cei doi călugări care conduc o mare mânăstire ortodoxă din Muntele Athos (nord), implicaţi într-un scandal imobiliar cu Statul grec au refuzat luni să răspundă în faţa comisiei parlamentare care anchetează cazul.

Egumenul Efrem şi părintele Arsenie s-au rezumat în a prezenta în faţa Comisiei două declaraţii scrise, refuzând să fie intervievaţi. “Atitudinea acestor doi martori, care nu respectă parlamentul este inacceptabilă”, au reacţionat printr-un comunicat membrii comisiei multipartite.

Gazdă, în special în ultimii ani, a Prinţului Charles al Angliei, Parintele Efrem, care conduce puternica Mănăstire Vatoped – una din cele 20 de mânăstiri din republica monastică semi-autonomă a Muntelui Athos – a spus jurnaliştilor că el nu vrea “să apară ca un suspect.”

Impreună cu cel de-al doilea călugăr, Arsenie, el este suspectat de a fi abuzat de influenţa lui în cercurile politice şi judiciare din ţară pentru a obţine terenuri şi clădiri de mare valoare pentru mânăstire, dintre care unele au fost apoi revândute rezultând un deficit de sute de milioane de euro la stat.

Din septembrie, majoritatea conservatoare a apărut implicată în acest caz, făcând de asemenea obiectul unei anchete judiciare şi forţând demisia deja a doi piloni ai guvernării, miniştri de stat Teodor Roussopoulos şi George Voulgarakis.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.