Vaticanul este revoltat: Retragerea crucifixelor dintr-o şcoală din Spania

Ziarul Vaticanului, Osservatore Romano a apreciat luni că decizia impusă de instanţa spaniolă de eliminare a crucifixelor din scolile publice a fost un act de “ură antireligioasă”.

“Crucifixul nu-i poate ofensa decât pe cei care văd Statul ca unic dumnezeu, cu putere absolută peste toate sufletele”, scrie autorul articolului, scriitorul şi jurnalistul spaniol, Juan Manuel de Prada, colaborator regulat al Osservatore Romano.

“Este clar, pentru orice persoană care judecă normal, că semnul crucii nu încalcă niciun drept fundamental”, afirmă acesta.

“Dar, de ceva timp, invocarea drepturilor şi libertăţilor în Spania a devenit un pretext juridic care maschează sentimentele de ură anti-religioasă şi cristianofobie”, a mai spus Osservatore Romano.

Acuzatia de “cristianofobie” (ură împotriva Lui Hristos) a fost, de asemenea, formulată la adresa justiţiei spaniole de către episcopul de Toledo (Spania), Antonio Cañizares Llovera, citat luni de către agenţia de ştiri a episcopilor italieni.

Un judecător al Tribunalului administrativ din Valladolid (nord), Alejandro Valentin a cerut şcolii publice Macias Picavea Valladolid, să “elimine simbolurile religioase, din săli de clasă şi din spaţiile publice.”

Instanţa a fost sesizată în 2005 de către părinţii unui elev şi de o asociaţie locală să apere laicitatea şcolii, pe baza Constituţiei, care garantează caracterul „laic şi neutru” al Statului spaniol.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.