Preafericitul Parinte Patriarh Daniel a vizitat Intorsura Buzaului, Sita Buzaului, Valea Mare, Targul Secuiesc

in cadrul vizitei canonice efectuata in Mitropolia Ardealului, in cursul zilei de sambata, 22 august, Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, a vizitat mai multe biserici si manastiri din Episcopia Covasnei si Harghitei. Preafericirea Sa a fost insotit de inaltpreasfintitul Laurentiu,

Delegatia oficiala a fost intampinata si preluata de Arhiepiscopul Ioan al Episcopiei Covasnei si Harghitei, alaturi de autoritatile locale. Prima oprire sa facut la polul cel mai rece al Romaniei, intorsura Buzaului, care insa s-a dovedit a avea locuitori cu o caldura sufleteasca mai puternica decat natura.


Acestia au tinut cu tot dinadinsul sa arate primului Patriarh al Romaniei care ii viziteaza Catedrala „Sfanta Treime“ care se construieste in oraselul lor. imbracati cu straie populare si cu flori in maini, credinciosii l-au primit cu bucurie, petrecandu-l cu cantari si sunete de clopot. Aici traiesc foarte multi ortodocsi, in comparatie cu celelalte localitati din Covasna si Harghita. Acest fapt se datoreaza si „legaturilor lor cu Moldova, dar si cu Brasovul, formandu-se punga aceasta de crestini ortodocsi si romani“, dupa cum a spus Arhiepiscopul Ioan, care este foarte atas at de aceasta comunitate, deoarece a fost primul loc unde a pus o piatra de temelie de la infiintarea Episcopiei Covasnei si Harghitei, in urma cu 15 ani. Biserica adaposteste in subsolul ei un centru de caritate pentru cei nevoiasi, un spatiu cu aparatura moderna pentru apropierea tinerilor de biserica, dar si un muzeu religios si etnografic al zonei.

in cuvantul adresat credinciosilor, Preafericirea Sa le-a spus ca in acest loc, numit intorsura Buzaului, prin lucrarile pe care Arhiepiscopul Ioan le-a facut in aceasta parte a tarii, „se vede o cotitura in istoria bisericeasca a acestor plaiuri. Prin faptul ca s-a infiintat o episcopie noua, pastorita de un episcop dinamic, intelept, harnic si cu mult elan misionar si, in acelasi timp, cu suflet bun; un om pasnic care stie sa convietuiasca aici, pe pamant romanesc, cu alte etnii si confesiuni si prin aceasta are in suflet pacea Ierusalimului. ?i desi este un om pasnic, este si un om luptator, in intelesul ca doreste binele, sa construiasca biserici, manastiri, si mai ales sa se construiasca comuniunea romaneasca si crestina. Noi am venit aici pentru a confirma si onora o lucrare foarte bogata si binecuvantata de Dumnezeu. Vedem in aceasta biserica un simbol al demnitatii romanesti si un simbol al credintei stramosesti“.

Tuturor bisericilor si manastirilor vizitate sambata, cum ar fi Biserica „Adormirea Maicii Domnului“ din Sita Buzaului, Manastirea „Schimbarea la Fata“ din Sita Buzaului si Manastirea „Sfantul Ioan Botezatorul“ din Valea Mare, Patriarhul Daniel le-a daruit noua editie a Liturghierului si o cruce de binecuvantare. Ca semn al vizitei Sale, intaistatatorul Bisericii noastre a lasat si cateva cuvinte in Evangheliile lacasurilor de cult.

Un moment emotionant s-a desfasurat in Targul Secuiesc, la Biserica „Pogorarea Sfantului Duh“, aflata in minoritate in acest oras. PF Parinte Patriarh le-a oferit binecuvantarea patriarhala celor cativa credinciosi care il asteptau cu lacrimi in ochi. Pentru mica comunitate a romanilor dintre secui, aceasta zi a intrat in istoria mult zbuciumata a credinciosilor ortodocsi din Transilvania.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.