Un om plecat din Capul Codrului

Dupa mult timp, deja, de la lansarea petitiei pentru mentinerea religiei in scoli si de la avertizarea pe care mai multi am dat-o privind o viitoare propunere de lege, putem auzi in sfarsit discutii pe aceasta tema si un demers al Patriarhiei Romane si al Radioului Patriarhiei (Trinitas), care vrea sa para o actiune de atac, insa

ajunge a fi perceputa doar ca o aparare tarzie.

Intr-o tara majoritar ortodoxa cu adevarat, poti cuteza sa propui asa o lege ca ministru?

Dar cat de majoritar ortodoxa este aceasta tara?

Exista astazi o lume, dupa mine, fals ortodoxa, ori mai nou, chiar fals crestina sau credincioasa, asa incat poti ajunge la concluzia ca discutia, sau orice alta actiune in sensul mentinerii religiei in scoli este ilogica, sau oricum fara importanta. De altfel multi oameni din Biserica mi-au marturisit aceasta parere vis-à-vis chiar

de petitia online.

Cine mai lupta?

Cu cine ne luptam, stim?

Ce vrem, stim?

De la cine, ce asteptam, stim?

Dar, pana la urma, totusi, cine mai vrea?

Aminteam cu alta ocazie vorbele unui Preot, care se intreba in predica sa: “ce parinte isi mai doreste cu adevarat, ca propriul copil sa ajunga sfant?” Aceasta, in epoca in care toti vor pentru copil sa reuseasca, sa se realizeze, sa ajunga cineva , multiplicari ale modelelor bolnave, care le sunt prezentate ca fiind sanatoase.

Copiii trebuie sa fie “cineva”, liberi, sa primeasca tot ce-si doresc, odihniti, nestresati, in lux. Iar daca sunt cumva cuminti, s-ar putea sa para prea “moi” si sa ajunga de rasul celorlalti…

Ce emisiuni privesc ei, fiindca parintii le permit?

Ce programe ortodoxe au in derulare? E greu de stabilit atata timp cat in ziarul Lumina, chiar al Patriarhiei, care mai nou este obligatoriu sa fie cumparat de catre preoti in numar de exemplare egal cu cel al consilierilor (oare de ce?) , ne este prezentat zilnic, programul TV, fara cenzura, la rubrica “cum sa petrecem timpul liber”. Aceasta mi se pare cea mai “buna” ora de religie. Stim ca timp liber nu poti avea, mai ales daca te rogi. Cate rugaciuni sunt invatati sa faca si la cate Sfinte Liturghii merg? Parintii cer religia in scoli, se tem pentru propriii copii, dar ei ce fac? Pe un post TV pentru copii (KIDS CO), este redat aproape zilnic un desen animat in care fetite, aflate in ingrijirea unei maici (catolice sau protestante, daca exista), spun o rugaciune de

felul: “iubim painea, iubim untul, dar mai presus de toate ne iubim pe noi”. Si asta vad copiii zilnic! Aceasta este rugaciunea de azi!

Scoala, prin schimbarile dese de reguli, legi, programe, examene, oricum isi pierde pretentia de a fi ceva sigur, respectat, exact si bine dezvoltat pentru a forma creiere sanatoase si minti luminate. Si in liceu a intrat valul de afara, al “libertatii de a te lasa manipulat”, deci este normal sa existe sinucideri, violuri, droguri,

destrabalari, de la care numeni nu ii opreste. Oricum, pentru a reusi, iti trebuie din ce in ce mai multa vointa, ambitie, munca, iar acestea iau nastere in familie. Daca acasa se asculta muzica religioasa, se fac rugaciuni dimineata, seara, la masa, se merge la Sf. Liturghie, atunci de unde frica si disperarea ca tinerii vor fi rataciti fara religie in scoala?

La emisiunile radiofonice despre care aminteam, sunau, in marea majoritate, persoane varstnice, bunici, mame care se plangeau de faptul ca nu au studiat in scoala, la randul lor, religia si nu vor ca si copiii sa aiba soarta descoperirii lui Dumnezeu la batranete, dupa o suma de greseli regretabile. Este in ordine, dar mama care ramanea ca sfanta in memoria copilului, ce face? Doar sa urmariti in cate case mai exista tablou, cum exista odata, cu mama, in apropierea icoanelor, pe perete… Urmariti si numarul icoanelor dintr-o casa… si cinstirea lor… Icoanele sunt dosite pe peretii retrasi ai caselor, in magazine, in scoli, in institutii, in buzunare… Crucea – din ce in ce mai ascunsa … Puneti-va semnul crucii pe casa, asa cum aveau credinciosii de altadata, la ferestre, pe porti, la usi, la streasina si sa vedeti reactie din partea cunoscutilor… Unii va vor zice clar s-o stergeti sau s-o dati jos, ca nu in asta consta adevarata credinta… Daca nu in Sfanta Cruce, atunci in ce? Parintele Teofil Paraian, un duhovnic cautat de mireni, deci cu experienta in spovedanie, intrebat fiind daca in prezent oamenii se mai roaga inainte de masa, a raspuns destul de normal, ca in toti

anii de spovedit, a intalnit vreo trei patru familii, dar nici acolo rugaciunea nu era ceva regulat. Atunci ce vremuri sunt? Ce legi sa apara?

Deci, vina se muta de la unul la altul.

De fapt, e evident ca foarte putini mai vor cu adevarat si in cunostinta de cauza, religia in scoli. Cati semneaza petiile deschise? Cati iau macar in alt mod atitudine? Pare o tara de spectatori, in care actorii nu se joaca pe sine ci ii “joaca” pe ceilalti. Daca cineva a cutezat sa spuna la Trinitas, in direct, ca nu trebuie schimbate programa, orele de curs, oamenii, ci guvernul, caci sunt doar cativa insi”, a fost mustrat de

realizatoarea emisiunii cu tema religiei in scoala, ca “asa suntem noi romanii, permanent nemultumiti de conducere”. Preasfintitul Campineanul declara ca “pentru mine religia pare la fel de importanta ca si fizica si matematica”. La fel de importanta?! Un alt preot zicea ca religia trebuie mentinuta in scoala pentru ca, tanarul, cand se maturizeaza, sa stie catre ce varianta de religie sa opteze, care ii este mai apropiata de suflet”.(ca un hobby!?). Aceste discutii le puteti asculta, deja, zilnic. Cati tineri din tara dau semnale, suna, iau atitudine? De fapt, stiti cum privesc ei: inca o ora de stat in scoala. Asta daca nu ati uitat ca scoala nu este un loc de atractie

prin programe inteligente si metode valabile de predare, ci este doar obligatorie, asa cum si statul o spune. Ea nu va stimula niciodata creativitatea sau inteligenta elevilor, fiindca nimeni nu-si doreste un segment de populatie destept, ci unul usor de manipulat.

Este de ajuns ca se accepta termenul generic de “ora de religie”, in loc de “ora de Ortodoxie” (suntem o tara majoritar ortodoxa!), iar diferenta dintre religie si ortodoxie este clara, dar neluata in seama. Dupa mine, religia poate fi definita ca modul oamenilor de a-L judeca pe Dumnezeu, adica reflecta judecata lor de-a lungul vremurilor, pe cand Ortodoxia este modul dupa care Judeca Dumnezeu pe om. Daca prima reflecta judecata omului fata de Dumnezeu, Ortodoxia reflecta ascultarea omului fata de Dumnezeu.

Ce exemple au tinerii?

Cum poate fi o ora de religie temeinica, daca de cele mai multe ori, printre profesori, sunt oameni care nu au aceasta specializare, fiind inlocuiti de rude, prieteni, soti etc..Cunosc un profesor, care la intrebarea copiilor “de ce fumeaza?” a raspuns cu “am si eu o patima, toti avem, nu pot sa ma abtin de la fumat si nu pot tine tot postul, mai mult de prima si ultima saptamana”. Aceasta rastoarna tot ce invata un copil de la duhovnic si la predici.

Un medic, daca se joaca cu sanatatea trupeasca a cuiva, este tras la raspundere penal si de catre Colegiul Medicilor, dar oare cel care se joaca cu sufletele copiilor, nu trebuie sa raspunda? Nu generalizez, dar nici nu le consider exceptii.

Dar ce anume pare sa vrea generatia in varsta de la generatia tanara?

Vrea ca acesti copii, sa stie si sa afle ceea ce nu le convenea generatiilor trecute sa cunoasca, la randul lor, cand erau tinere. Iar tinerii traiesc in mijlocul acestei generatii careia nu-i convine Dumnezeu decat la batranete! (cand, vorba unui parinte, nu mai are omul la ce renunta si de la ce se abtine).

Am avut dezamagirea, ca formand grupul nostru, sa vad ca au refuzat sa se inscrie exact cei din Biserica pe care o frecventez si, de asemenea, nu au semnat nici petitia. Erau cunoscuti, rude, prieteni si invocand motivul ca suntem deja un grup, ma avertizau ca vom avea ispite mari, ca mai bine stam de-o parte; apoi, sunt si preotii care nu vor sa semneze nici ei petitiile, pentru a nu li se vedea numele (puteti verifica petitia, pana la data la care a fost lansata cea a Patriarhiei, cand, au inceput sa apara si semnaturile lor, de aceasta

data, cu numele scris mare, pentru a fi remarcat). Multi dintre ortodocsi, raman ortodocsi doar cu numele, in speranta ca acesta le va garanta raspuns bun la judecata.

Ne prefacem uimiti de propunerea ministrului? Ortodoxia nu are aparatori si nici nu va mai avea, fiindca n-ar fi ecumenic…

Ar fi bine ca macar frica de Dumnezeu sa ne faca a ne teme ca poate nu noi prin legi o sa-L scoatem din lumea noastra, ci poate chiar Dumnezeu sa nu-Si mai doreasca, la un moment dat, sa mai stea intr-o asa lume… Dumnezeu nu se ia dupa noi, cum am vrea, in scoala, sau in ecumenism, ci noi trebuie sa facem Voia Lui.

Daca vrem sa se rezolve ceva, trebuie introdusa religia, dar la clasele de varsta de peste 40 de ani, acolo este problema, de acolo vin si exemplele si programele TV si legile… tot. Lor li se adresa si Mantuitorul cand spunea: “Lasati copiii sa vina la Mine!”

…Un om plecat din Capul Codrului, judetul Suceava, educat de parinti si profesori, ajunge ministru, provenind dintr-o familie, se spune printre sateni,ortodoxa si credincioasa , si are acum pe masa aceasta lege. Era familia ortodoxa? Ce crede lumea ca inseamna ortodox? Revin: cine mai stie ce e, ce vrea, de la cine vrea?

In incheiere, repet apelul celor care au lansat petitii, al Editurii Sf. Mina, pe care il primesc zilnic: semnati cat se mai poate!

“Credinta fara fapte, moarta este”. Aratati-mi, va rog, faptele, fiindca nu pot crede ca aici s-a ajuns!

P.S. Ce parinte ar plati meditator la religie?

KSLCatalin

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.