publicat în: Arhivă

15 ani de la infiintarea Episcopiei Covasnei si Harghitei

Romanii ortodocsi din Episcopia Covasnei si Harghitei au sarbatorit ieri, 23 august, implinirea a 15 ani de la infiintarea eparhiei. Pe esplanada Catedralei episcopale din Miercurea Ciuc, Preafericitul Parinte Patriarh Daniel a savarsit slujba Sfintei Liturghii, alaturi de un sobor de 15 ierarhi, la care au asistat peste 100 de preoti si aproximativ 5.000 de credinciosi. Cu acest prilej, la finalul Sfintei Liturghii s-a oficiat ceremonia de ridicare in rang de Arhiepiscop onorific a Preasfintitului Ioan, Episcopul Covasnei si Harghitei, pentru merite deosebite, pentru lucrarile sale multiple care au ridicat aceasta episcopie pe trepte noi de activitate pastorala si misionara.


Episcopia Covasnei si Harghitei s-a infiintat in anul 1994.

Aceasta s-a petrecut dupa multe lupte. Dupa decembrie 1989, pe fondul framantarilor existente in viata credinciosilor din judetele Covasna si Harghita, a fost reluata propunerea de infiintare a unei Episcopii pentru credinciosii romani ortodocsi din judetele Harghita si Covasna. Asociatiile locale, Liga cultural-crestina „Andrei ?aguna“ din Sfantu Gheorghe si Fundatia cultural-crestina „Miron Cristea“ din Miercurea Ciuc, intreprind numeroase demersuri pentru sprijinirea Bisericii Ortodoxe de aici, printre care amintim: audienta la patriarhul Teoctist si la mitropolitul Antonie Plamadeala al Ardealului (1991, 1992).

in cadrul Zilelor „Nicolae Colan“ de la Sfantu Gheorghe, din 4-5 decembrie 1993, in prezenta Mitropolitului Antonie Plamadeala, se discuta problema infiintarii unei Episcopii cu sediul la Sfantu Gheorghe (Arcus) sau Covasna. in sedinta Adunarii Eparhiale a Arhiepiscopiei Sibiului din 9 ianuarie 1994 a fost propusa pe ordinea de zi, de catre mitropolitul Antonie, dupa discutia preliminara cu patriarhul Teoctist si membri ai Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, infiintarea unei episcopii pentru zona Harghita-Covasna. La data de 11 ianuarie 1994, Adunarea Nationala Bisericeasca a hotarat infiintarea acestei noi eparhii. Sfantul Sinod al BOR a aprobat, in sedinta din zilele de 22-23 martie 1994, la propunerea Adunarilor Eparhiale ale Arhiepiscopiei Sibiului si Episcopiei Albei Iulia, organizarea si delimitarea teritoriala a Episcopiei Covasnei si Harghitei, cu resedinta in Miercurea Ciuc.

in prezenta mitropolitului Antonie, in 31 mai 1994, la Catedrala Ortodoxa din Miercurea Ciuc s-a constituit Adunarea Eparhiala a Episcopiei Ortodoxe a Covasnei si Harghitei, iar in 12 iulie 1994, Colegiul Electoral Bisericesc a procedat la alegerea intaistatatorului nou-infiintatei Episcopii a Covasnei si Harghitei, cu sediul la Miercurea Ciuc, sufragana a Mitropoliei Ardealului, in persoana arhimandritului Ioan Selejan, superiorul Asezamintelor romanesti de la Ierusalim si Iordan.

La praznicul Sfantului Prooroc Ilie Tesviteanul, in 20 iulie 1994, la Manastirea „Sfantul Ilie“ din Toplita, s-a savarsit hirotonia arhim. Ioan Selejan ca Episcop al Covasnei si Harghitei, fiind intronizat la 25 septembrie acelasi an, la Miercurea Ciuc.