Papa Shenuda III, al Bisericii Copte a ordonat renunţarea la rugăciune în biserica disputată cu musulmanii

Papa Shenuda III a interzis creştinilor egipteni să se roage în clădirea unei biserici din Cairo, marţi, după ce au izbucnit violenţe sectare, în week-end-ul trecut, în legătură cu clădirea utilizată ca sală de rugăciune creştină.

Cel puţin opt oameni au fost arestaţi duminică noaptea, când musulmanii au intrat în cartierul creştinilor copţi din Ein Shams, protestând în legătură cu folosirea proprietăţii pentru rugăciune, conform agenţiei de ştiri oficiale, MENA.

Musulmanii au aruncat cu pietre şi au incendiat două maşini în timpul revoltei.

Răspunzând conflictului, Papa Shenuda III a ordonat copţilor să renunţe la efectuarea rugăciunilor în Biserică – de fapt o clădire neutilizată a unei fabrici.

După conflict, copţii s-au plâns de faptul că legea le cere să renunţe la clădire înainte de construcţia unei prelungiri a Bisericii sau înainte de mutarea intr-o alta clădire. Autorizaţia de construcţie este dificil sau practic imposibil de obţinut şi mulţi creştini simt că legea există doar pentru persecutarea comunităţii creştine, minoritară într-o ţară unde 90% sau mai mult din populaţie este musulmană.

Relaţiile dintre musulmanii egipteni şi minorităţile creştine au fost în trecut, paşnice, dar în prezent tensiunile au crescut. Convertirile la creştinism şi tendinţa tot mai mare de a lucra şi de a trăi în rândul membrilor de altă religie au escaladat tensiunile dintre cele două grupuri.

In Egipt există 10 de milioane de copţi, echivalentul a circa 10% din populaţie. Creştinii ortodocşi-copţi din Egipt sunt cel mai mare grup de creştini din Orientul Mijlociu.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.