Danemarca “ingenuncheaza in fata Chinei”

Lacasuri Ortodoxe: din Copenhaga
Danemarca “cade in genunchi in fata Chinei”

Guvernul Liberal-Conservator danez se opune independentei Tibetului si va tine cont, atent, de reactia Chinei, inainte de a-l gazdui din nou…


…pe Dalai Lama, liderul spiritual al budistilor tibetani, potrivit unei note verbale adresata joi, 10 decembrie 2009, Beijingului.

Aceasta reafirmare a "suveranitatii Chinei asupra Tibetului", conform notei, incheie o perioada de relatii incordate cu Pekinul (Beijing), dupa vizita din mai 2009 a lui Dalai Lama in Danemarca, unde a fost primit, inclusiv de primul-ministru Lars Loekke Rasmussen si de ministrul de externe Per Stig Moeller.

Primirea "informala si cu caracter privat" a lui Dalai Lama la Copenhaga a provocat anularea vizitei ministrilor danezi in China, si a provocat unele probleme companiilor daneze in aceasta tara.

Danemarca a declarat joi ca politica sa fata de China a ramas "neschimbata", reafirmand ca "Tibetul este parte din China(…) si ca, prin urmare, se opune independentei" teritoriului anexat de catre Beijing in 1951.

Nota Guvernului, sustinuta de doua mari partide din opozitie (Social-Democrat si Socialist-Popular), a fost puternic criticata de aliatul parlamentar, Partidul Popular Danez (PPD, extrema dreapta).

"Guvernul a ingenunchiat in fata Chinei. Este gresit sa spunem ca politica nu s-a schimbat. Exista o schimbare fundamentala: Danemarca s-a opus activ prin aceasta nota independentei Tibetului, o cerinta a Beijingului" , a declarat pentru AFP Soeren Espersen, purtatorul de cuvant al PPD.

Daca "totul este la fel ca inainte, de ce au durat trei luni negocierile cu China, pana la semnarea acestei note" intreaba Espersen, informand cu privire la aceste negocieri, in calitate de membru al comitetului pe politica externa al Parlamentului.

Pentru politologul Hans Engell, intervievat de canalul danez TV2 News, "guvernul a cedat presiunii chineze" pentru a "apara interesele companiilor sale”.

El a reamintit faptul ca "doar inainte cu sase luni, ministrul afacerilor externe, Per Stig Moeller, a subliniat faptul ca Danemarca doreste o autonomie interna a Tibetului si un grad mai mare de libertate si independenta".

Aceasta dorinta a "autonomiei religioase si culturale a disparut odata cu nota curenta, care este unilaterala", a mai spus el, pentru ca guvernul a dorit sa faca placerile Chinei si sa normalizeze relatiile cu aceasta, in unicul scop al pragmatismului politic si intereselor "comerciale", a remarcat el.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.