publicat în: Arhivă

Germania, preocupata de imamii imigranti

Lacasuri Ortodoxe: din Berlin / Germania
Cursuri de limba germana, in sprijinul imamilor, pentru o integrare mai usoara

Cincisprezece imami din Turcia au inceput de joi, 10 decembrie 2009, cursurile de limba germana pentru integrarea lor mai usoara in aceasta tara, a declarat Institutul Goethe pentru studiul limbii, din München (sud).


Cei 15 imami care vor participa la cele 500 de ore de limba germana si la cele 12 zile de formare inter-culturala la Nürnberg (sud), sunt primii din cei aproximativ 130 de imami care ar trebui sa participe la acest training, initiat de Oficiul Federal al Migratiei si de Uniunea Islamica Turca (DITIB).

"Imamii pot realiza adevarate punti, si pot actiona ca mediatori intre imigranti si populatia majoritara", a spus presedintele consiliului, Albert Schmid.

"Imigrantii care decid sa isi petreaca o parte a vietii lor in Germania, trebuie sa simta ca fac parte" din societate, conform spuselor presedintelui Institutelor Goethe Klaus-Dieter Lehmann. in opinia sa, "invatarea limbii germane de catre imami va constitui si un exemplu pentru membrii comunitatii lor”.

Guvernul german a decis sa introduca contracte de "integrare" pentru noii imigranti din Germania, incluzand si cursuri de limba straina.

Aceste contracte trebuie sa defineasca atat "pretentii pe care imigrantii le au, ca sustinere" din partea guvernului cat si "pretentiile pe care le au ceilalti de la imigranti", conform Reprezentantei Misiunii de Integrare, Maria Böhmer. Ea a subliniat "lipsurile semnificative" in ceea ce priveste limba si performantele academice in societatile "paralele" care exista in anumite zone din marile orase germane.

Germania numara aproximativ 15 milioane de imigranti, dintr-o populatie de 82 milioane persoane, intre 3.8 si 4.3 milioane fiind musulmani, majoritatea de origine turca.

Ca si alte tari europene, guvernul de la Berlin a introdus anul trecut un test de cunostinte despre tara, pentru persoanele care doresc sa obtina cetatenia germana.