Spania: Parintii adolescentelor care avorteaza, vor fi preveniti

Lacasuri Ortodoxe: din Madrid / Spania
Spania: Parintii adolescentelor care avorteaza, vor fi preveniti

Una dintre cele mai controversate prevederi ale proiectului de lege privind liberalizarea avortului in Spania, conform careia minorele cu varste intre 16 si 17 ani pot sa faca intrerupere de sarcina fara a-si avertiza parintii, a fost abandonata joi, 10 decembrie 2009, au afirmat surse parlamentare.


Aceasta prevedere a suscitat critici numeroase si rezerve, inclusiv in randurile Partidului Socialist de guvernamant.

Joi, Comisia pentru Egalitate a Congresului a aprobat un nou proiect prin care sa fie stearsa aceasta dispozitie, si care sa ofere dreptul la "obiectia pe motiv de constiinta" medicilor, cu conditia ca aceasta sa nu afecteze "accesul si calitatea la practica avortului".

Acordul raspunde unei solicitari din partea membrilor nationalisti ai PNV (centru-dreapta), care au anuntat ca altfel nu vor vota textul.

Amendamentul prevede insa si exceptii de la obligatia de informare a parintilor, lasand loc interpretarilor.

Pot scapa de aceasta obligatie femeile tinere, intre 16 si 17 ani, care sutin ca "exista pericolul violentei domestice, amenintarilor, presiunii, abuzului, excluderii si primejduirii relatiilor de familie", conform PNI.

Noua lege, careia i s-au opus energic Biserica si miile de catolici conservatori, va permite femeilor sa avorteze liber pana la 14 saptamani de sarcina, si pana la 22 de saptamani in cazul "punerii vietii mamei in pericol sau al unei grave anomalii fetale”.

Legislatia actuala, in vigoare din 1985, permitea avortul numai in cazuri de viol, malformatii sau "pericol pentru sanatatea fizica sau psihica a mamei".

Acest ultim argument a fost dealtfel invocat pentru marea majoritate a avorturilor efectuate in Spania, avand ca rezultat, uneori, incetarea foarte tardiva a sarcinii.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.