publicat în: Arhivă

India solicita Frantei sa ridice interdictia privind fotografierea cu turbanul Sikh pe cap, pentru actele de identitate

Lacasuri Ortodoxe: din New Delhi
India solicita Frantei sa ridice interdictia privind fotografierea cu turbanul Sikh pe cap, pentru actele de identitate

India a cerut Frantei sa ridice interdictia privind purtarea turbanului in fotografiile de pe cartile de identitate ale comunitatii sikh din Franta, invocand "inregistrarea de informatii inexacte de catre autoritatile franceze", a raportat luni, 15 martie 2010, The Times of India.


"Franta se foloseste de fotografie si de amprenta digitala pentru marcarea identitatii unei persoane. Deci, daca membrii sikh sunt fotografiati fara turban, atunci inseamna ca datele sunt inexacte, pentru ca in mod normal un Sikh poarta intotdeauna un turban", a declarat Secretarul de stat pentru Externe, Preneet Kaur, citata de cotidian. Interviul a fost semnalat si de France Presse

"Problema este in discutie si speram ca se va si rezolva” a mai spus aceasta.

Noile standarde referitoare la fotografiile de pe documentele de identitate frantuzesti, cum ar fi pasapoartele, cartile de identitate, permisele de conducere si permisele de sedere pentru straini, interzic incepand din 2005 purtarea articolelor de acoperit capul.

in Franta, comunitatea sikh este de cateva mii de oameni, in principal cu resedinta in Ile-de-France, precizeaza AFP.

Sikhismul este o miscare religioasa si politica, fondata in India secolului XV de catre Guru Nanak. Urmasii lui sunt identificati prin mai multe simboluri religioase, printre care si purtarea unui turban in toate imprejurarile, a barbii, a unei bratari de otel si a unui cutit.

©Carmen-Ana Ion publicat in MONITOR Lacasuri Ortodoxe 9/2010