Un preot catolic capelan, general de armata in Fortele Canadiene, acuzat de agresiune sexuala

Lacasuri Ortodoxe: din Ottawa (Canada)
Un preot catolic capelan, general de armata in Fortele Canadiene, acuzat de agresiune sexuala

Ieri, 16 februarie 2010, Canadian Forces National Investigation Service (CFNIS) – centrul de ancheta al Fortelor Canadiene ale Politiei Militare – anunta ca a inceput cercetarea unui fost preot militar, general in rezerva in Fortele Armate Canadiene (CF), in sistemul civil de justitie, pentru incidentele ce au avut loc in Canadian Forces Base (CFB) din Borden (Ontario), in anul 1972, fara insa a oferi alte amanunte.


Generalul de brigada, in rezerva, Roger Bazin, este acuzat pentru o serie de fapte care contravin sectiunii 155 din Codul penal, in anul 1972, Canada (CCC), printre care: atentat la pudoare contra unui barbat (sectiunea 156 din CCC 1972), si o serie de acte de indecenta bruta (sectiunea 157 din CCC 1972). La momentul acestor evenimente, acuzatul detinea gradul de capitan, se arata in publicatia oficiala a Guvernului Canadian .

Acesta a fost preot militar in cariera sa CF si a ocupat functia de General Capelan, paroh al Capelei Militare in perioada 1992 – 1995.

"Politia militara considera acest lucru o chestiune serioasa si va investiga amanuntit orice afirmatii referitoare la membrii CF, angajatii DND sau unitatile de Aparare", a spus colonelul Tim Grubb, Canadian Forces Provost Marshal. "Aceste pretinse acte, daca vor fi dovedite, sunt ilegale si reprezinta un comportament inacceptabil".

CFNIS este o unitate militara independenta de politie, cu mandat in investigarea problemelor grave si sensibile in raport cu National Defence property, angajatii DND si personalul CF in Canada si in strainatate.

Actualul Preot General de brigada, David-Kettle, a transmis la randul sau o declaratie in care specifica:

"Am aflat despre acuzatiile aduse impotriva generalului de brigada, in retragere, Roger Bazin, fost General Capelan, pentru ceea ce atunci reprezenta ramura romano-catolica capelana a Fortelor Canadiene. in calitatea pe care o am in prezent, de capelan general, am fost socat de aceste afirmatii.
?i cred ca sunt in asentimentul tuturor celorlalti Capelani, atunci cand afirm ca inima mea va fi alaturi de victimele acestor acte, si de familiile lor”.

Preotii capelani ai Fortelor Canadiene sunt supusi unui control aprofundat in procesul de selectie care se face asupra grupurilor de credinta, inainte de aderarea lor la Fortele Canadiene. Comitetul Inter-religios Militar Canadian Militar Chaplaincy (ICCMC) are printre responsabilitatile sale si recomandarea sau nominalizare unor preoti in functia de General Capelan, si se angajeaza sa asigure Fortele Canadiene ca acestia sunt la cele mai inalte standarde morale sau dictate de Codul de etica al Capelanilor.

Serviciile capelanilor urmaresc sa sprijine si sa creasca eficacitatea CF, si conducerea acesteia, sprijinindu-i atat pe barbatii si femeile care functioneaza in aceste servicii cat si familiile acestora, printr-o slujire cuprinzatoare religioasa si spirituala, consultanta si ingrijire.

Acest birou va coopera cu toate partile implicate in ancheta, inclusiv cu politia militara si cu Ordinul Romano-Catolic Militar din Canada".

© KSLCatalin – publicat in MONITOR Lacasuri Ortodoxe 5 /2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.