Raportul noului Administrator Atanasije, Episcop al Bisericii Ortodoxe Sarbe al Eparhiei de Raska-Prizren

Raport al noului Administrator Atanasije, Episcop al Bisericii Ortodoxe Sarbe al Eparhiei de Raska-Prizren

Biserica Ortodoxa Sarba, in data de 11 februarie 2010, l-a demis pe Arhiepiscopul Artemije al Eparhiei de Raska-Prizren si Kosovo-Metohija, in urma unor nereguli sesizate in administrarea Eparhiei.


Dupa decizia Sfantului Sinod al Episcopilor Bisericii Ortodoxe Sarbe nr. 131 din 11 februarie 2010, semnata de Preafericirea Sa Patriarhul Irinej al Serbiei, Preasfintitul Episcop Artemije de Raska-Prizren si Kosovo-Metohia a fost demis din drepturile de administrator al Eparhiei de Raska si Prizren, pana la finalizarea procedurii initiate canonic, sau pana la urmatoarea sesiune a Sfantului Sinod.

Raport al noului Administrator Atanasije, Episcop al Bisericii Ortodoxe Sarbe al Eparhiei de Raska-Prizren (sursa: Biserica Ortodoxa a Serbiei)

Preasfintitului Episcop Artemije nu i se interzice dreptul la slujire si poate ramane la acelasi sediu sau in orice alt loc sau manastire, ori biserica din orice Eparhie a Bisericii Ortodoxe Sarbe, cu permisiunea noului administrator numit sau a altui Episcop in functie sau a altei Eparhii din Biserica Ortodoxa Sarba.

in acelasi timp, pe langa aceasta decizie a Sfantului Sinod al Episcopilor, o alta avand nr. 132 din 11 februarie 2010, l-a numit pe subsemnatul administrator al Eparhiei de Raska si Prizren, cu toate drepturile si obligatiile episcopilor eparhiali. Ambele acte au fost transmise personal Preasfintitului Episcop Artemije, in cadrul sesiunii Sfantului Sinod al Episcopilor, din 13 februarie 2010, care a avut loc la Patriarhie, cu indicatia explicita ca ambele acte au efect imediat.

in acelasi timp, am fost trimis cu un autovehicul al Sinodului, insotit de unul dintre membrii comisiei sinodale, sa particip la revizuirea situatiei Episcopiei, direct in Manastirea Gracanica, in dupa-amiaza zilei de 13 februarie 2010. Am fost salutati de toti episcopii vicari si de o multime de frati preoti, calugari si calugarite din prezenta Episcopie, precum si de Episcopul Vicar Teodosije de Lipljan si de maica egumena Efrosinija Gracanica.

Raport al noului Administrator Atanasije, Episcop al Bisericii Ortodoxe Sarbe al Eparhiei de Raska-Prizren (sursa: Biserica Ortodoxa a Serbiei)

Cu aceasta ocazie, au fost citite ambele acte, de mai sus, tuturor celor prezenti. Nu a existat nicio obiectie asupra lor, intrucat preotii locali si credinciosii au asteptat mult timp ca situatia dificila a Eparhiei de Raska si Prizren sa fie rezolvata, la ea ajungandu-se printr-o actiune ilegala, necanonica si anti-bisericeasca a lui Simeon Vilovski si a colaboratorilor sai.

La sosirea in Gracanica, cu Autoritatea Sinodala, am preluat departamentul Serviciului de Informare, precum si Departamentul Secretariat si Trezorerie al aceleiasi Episcopii, si am intrat in sediul Episcopiei, fara sa ating nimic altceva, asteptand intoarcerea Preasfintitului Episcop Artemije. Sechestrarea acestor doua departamente s-a efectuat imediat dupa sosirea noastra pentru ca suspectam violarea acestora, mai ales dupa ce am aflat ca, adjunctul episcopului numit necanonic, Simeon Vilovski, plecase in secret cu o noapte inainte din sediul Episcopiei in Grecia.

© KSLCatalin – publicat in MONITOR Lacasuri Ortodoxe 5 /2010

in acest fel dorim sa informam Sfantul Sinod al Episcopilor, toate parohiile si manastirile Eparhiei de Raska si Prizren si publicul peste care eu, ca administrator, am fost numit canonic, ca am preluat administratia Eparhiei de Raska si Prizren, cerand preotilor, fratilor si credinciosilor, precum si calugarilor, sa respecte pe deplin decizia Sfantului Sinod al Episcopilor, si constiincios, cu credinta sincera ortodoxa si dragoste in Hristos – Mantuitorul nostru si al intregii lumi – sa contribuie la depasirea pasnica a dezordinii create de actiunea noncanonica, tocmai pentru comportamentul anti-bisericesc al lui Simeon Vilovskog si al asociatilor sai. (Totodata, Adunarea Sfantului Sinod a Episcopilor Bisericii Ortodoxe Sarbe, cu doi ani in urma solicitase o procedura canonica indreptata impotriva ieromonahului Simeon Vilovski, dandu-i dispozitie Episcopului Artemije sa ii restranga acestuia toate serviciile clericale si administrative. Numai ca Episcopul Artemije, din pacate, nu a ascultat, asa cum a mai procedat si in cazul altor decizii ale Adunarii Sinodale.)

in acelasi timp, ii invitam pe toti oamenii neinformati din Eparhia de Raska si Prizren sa nu se lase inselati de persoane fizice sau grupuri care raspandesc cu rea intentie dezinformarea cu privire la deciziile Sfantului Sinod si aduc calomnii la adresa Sfantului Sinod si Adunarii Episcopale, in acelasi mod in care se opun direct autoritatii competente ecleziale a Bisericii noastre si, astfel, incearca sa creeze o disputa intre acestia si Biserica.

© KSLCatalin – publicat in MONITOR Lacasuri Ortodoxe 5 /2010

Unii dintre acesti pseudo-zeloti, instruiti de mentionatul Vilovski si de altii, ale caror interese egoiste, penale, sunt reclamate, actiunile lor fiind supuse unor sanctiuni canonice si judiciare, sau incitati de Egumenul Nikolaj de Crna Reka si rasoforii sai ascultatori, au fost ieri in fata Patriarhiei de la Belgrad, in scopul cresterii presiunii, impiedicand activitatea Sfantului Sinod.

Preafericitul Patriarh a a reactionat la randul sau, solicitandu-i episcopului Artemije sa ii respinga pe protestatarii si sfidatorii legilor bisericesti, in caz contrar fiind acuzat suplimentar pentru propria pozitie si, astfel, asumandu-si responsabilitati cu mult mai grave. Acest lucru l-am spus si astazi personal, Preasfintitului Episcop Artemije, cerandu-i canonic sa renunte la unii calugari din Gracanica si alti cativa din Crna Reka si Sf. Arhangheli, altfel fiind obligati sa solicitam o noua interventie a Sfantului Sinod si a Patriarhului, care se va face pe cheltuiala sa, si pentru aceasta din nou sa fie nevoie de o hotarare a Sfantului Sinod si a Patriarhului.

Daca oamenii inselati, fie credinciosi sau calugari, doresc cu adevarat sa il ajute pe fratele nostru Episcop Artemije, atunci ei trebuie sa faca acest lucru prin intermediul conditiilor impuse de post, liniste, rugaciune si ascultare fata de Preafericitul Patriarh si de Sfantul Sinod, deci de Biserica lui Hristos. Mai ales calugarii trebuie sa stie ca Biserica noastra este ocrotita si gestionata ierarhic de Duhul Sfant, astfel incat toti facem obiectul ordinii canonice si sanctiunilor canonice – daca suntem Biserica Ortodoxa.

Salutandu-i pe frati, preoti si credinciosi, precum si pe calugari si calugarite din prezenta veche si sfanta, de Dumnezeu salvata Eparhie de Kosovo si Metohia, din Prizren in Raska, ne rugam si ii felicitam pe toti cei ce au inceput Postul Mare – care ne conduce pe noi spre Sfintele Pasti ale Domnului nostru – cu binecuvantare, ca in liniste, in rugaciune, pocainta si speranta invierii sa petrecem zilele pascale ale Postului Mare, si cu o inima pura si in cuget curat, sa asteptam inchinarea la suferinta lui Hristos si la inviere – Tainele teo-antropologice, evenimentele mantuirii noastre – cu iertare reciproca si dragoste frateasca, participand in aceste zile sfinte cat mai des posibil la slujbele bisericii, in special la Sfanta Liturghie, precum si prin impartasire, cat mai des posibil, cu Sfintele si Datatoarele de viata Taine, Trupul si Sangele lui Hristos, rastignit si inviat pentru noi si pentru mantuirea noastra.

© KSLCatalin – publicat in MONITOR Lacasuri Ortodoxe 5 /2010

in acelasi timp, va anunt ca imi doresc, cu harul Duhului Sfant, sa vizitez parohiile si manastirile, si sa slujesc in toate bisericile si manastirile din Kosovo, Metohia si Raska, Prizren, inclusiv in bisericile distruse si restaurate.

Deci, cu ajutorul lui Dumnezeu cel Sfant, deja in sambata lui Toader ma voi afla in proaspat renovata Biserica Sf. Nicolae din Pristina, iar in Duminica Ortodoxiei la biserica Catedralei Sfantul Gheorghe din Prizren, sediul vechi al acestei Eparhii vechi crestine.

Administratorul Episcopiei de Raska si Prizren si Kosovo – Metohia

+ Episcopul Atanasije

© KSLCatalin – publicat in MONITOR Lacasuri Ortodoxe 5 /2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.