Wednesday 17 february 2010

Un specialist in religii explica de ce in America s-a ajuns ca un preot sau un profesor sa nu discute cu un elev decat cu usa de la birou deschisa

Odon Vallet, un specialist francez pe problema religiilor, a facut o analiza privind pozitia Bisericii Catolice in problema delictelor sexuale, incercand sa raspunda pe rand la cateva intrebari care vizau pozitia din ultimii ani a Bisericii Catolice fata de cazurile de pedofilie, si rolul jucat de Papa Benedict al XVI-lea in aceste derive sexuale ale membrilor Bisericii.


El a amintit astfel, ca “Biserica Catolica a incercat destul de mult tip sa-si rezolve aceste probleme la nivel intern” sub sloganul "fara zgomot", dar mai apoi in America de Nord si Europa problemele au reusit sa devina transparente si dure, desi au ramas inca zone in care subiectul pare sa ramana unul tabu, precum Africa, Asia sau America Latina

Un specialist in religii explica de ce in America s-a ajuns ca un preot sau un profesor sa nu discute cu un elev decat cu usa de la birou deschisa

in ce priveste rolul Papei Benedict al XVI-lea, acesta a precizat ca desi la inceput, inainte de alegerea sa, Papa era destul de strict pe aceasta tema, astazi, “este cel mai sever Papa, in ce priveste pedofilia”.

inaintea sa, “Ioan Paul al II-lea nu fusese prea mult interesat de problema”, dar “Papa Benedict al XVI-lea a rupt aceasta stare de complezenta”, din cel putin trei motive, pe care Odon Vallet le-a precizat pentru “L’Express”, in urma cu o zi (16 feb. 2010): exigentele opiniei publice, tratamentul judiciar sever in viata civila, si consecintele economice grave pe care le implica aceste acte de pedofilie in Biserica.

“Biserica a penalizat intotdeauna aceste greseli, dar nu intotdeauna si printr-o metoda adecvata”, a continuat acesta, precizand ca de multe ori preotul implicat in astfel de acte “era mutat intr-o capela sau intr-o manastire de maici, incat sa nu mai aiba legaturi cu copiii” ci doar cu persoanele in varsta. Totusi au mai fost cazuri, in care acestia fiind mutati intr-o parohie mai mica isi reluau obiceiul.

Un specialist in religii explica de ce in America s-a ajuns ca un preot sau un profesor sa nu discute cu un elev decat cu usa de la birou deschisa

“Toate aceste lucruri conduc astazi spre o toleranta zero”, incheie specialistul, amintind ca asa s-a ajuns in prezent la situatia in care in Statele Unite sa fie aprope imposibil ca un preot sau un profesor sa poarte o discutie cu un copil, cu usa de la birou inchisa!

© un articol de Carmen_Ana Ion – publicat in MONITOR Lacasuri Ortodoxe 5 /2010

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Slujbe live la duminici și sărbători

Transmisiuni in direct - slujbe

Vă anunţăm noutăţile

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.