Nicaragua a trantit usa in fata oricarei posibile dezbateri privind recunoasterea avortului terapeutic

Lacasuri Ortodoxe: din Managua (IPS)
Nicaragua refuza orice discutie pe tema avortului terapeutic

Nicaragua a trantit usa in fata oricarei posibile dezbateri privind recunoasterea avortului terapeutic – efectuat pentru a salva viata femeii gravide – in ciuda solicitarilor venite din partea Natiunilor Unite de revizuire a drepturilor omului in aceasta tara.


Nicaragua refuza orice discutie pe tema avortului terapeutic

Conform sistemului de Revizuire Periodica Generala (UPR), Consiliul pentru Drepturile Omului al ONU examineaza modul in care sunt respectate drepturile omului in cadrul fiecarui stat membru, la fiecare patru ani. Cea de-a 6-a sesiune a Consiliului ONU a avut loc in perioada 8-19 februarie la Geneva – Elvetia, si a inclus si Nicaragua.

La revizuirea ce a avut loc, Consiliul pentru Drepturile Omului a emis un raport prin care se solicita statului nicaraguan sa sporeasca protectia fetelor si femeilor impotriva violentei domestice si sexuale, prin organizarea unor azile speciale, si sa modifice legislatia tarii incat sa devina conforma cu normele internationale.

Majoritatea punctelor trasate au fost acceptate, conform presei internationale, numai ca Nicaragua s-a opus legiferarii avortului terapeutic, care este interzis in prezent doar in alte cateva tari din intreaga lume: Chile, El Salvador, Malta si Filipine.

Nicaragua refuza orice discutie pe tema avortului terapeutic

Grupuri importante pentru apararea drepturile omului, asociatiile medicale, organizatiile de femei si Oficiul inaltului Comisar pentru Drepturile Omului (OHCHR) au solicitat Nicaragua sa studieze posibilitatea stabilirii de exceptii in interzicerea avortului, pentru cazul in care viata mamei este in pericol sau in cazurile de incest sau de viol. Cu toate insistentele unor tari mari ca Marea Britanie, Finlanda, Franta, Mexic, Olanda, Norvegia, Suedia si Elvetia, delegatia nicaraguana a ramas ferma pe pozitie, declarand ca "ia nota" de recomandarile si observatiile acestora, dar ca refuza legiferarea dreptului la avortul terapeutic.

?efa delegatiei din Nicaragua – o femeie in functia de Ministru de Interne – Ana Isabel Morales, a asigurat, conform rapoartelor redactate in urma sedintei, ca problema tine doar de suveranitate si nicidecum de religie, "majoritatea poporului nicaraguan considerand ca dreptul la viata al copilului nenascut este mai important.”

Conform unei legi din octombrie 2006, femeile care avorteaza, sau medicii care accepta sa ajute astfel de femei risca o pedeapsa cu inchisoarea, cuprinsa intre 4 si 8 ani, pedeapsa fiind extinsa asupra oricarei interventii medicale care poate pune in pericol embrionul sau fatul.

© KSLCatalin publicat in MONITOR Lacasuri Ortodoxe 4/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.