Reactii internationale referitoare la pozitia Nicaragua fata de problema avorturilor

Reactii internationale referitoare la pozitia Nicaragua fata de problema avorturilor (IPS)

Pozitia inflexibila a guvernului nicaraguan cu privire la problema discutata de curand la Geneva, a atras proteste din partea gruparilor ce militeaza pentru drepturile femeilor.

Vicepresedintele Federatiei Internationale pentru Drepturile Omului (FIDH) si presedintele Centrului nicaraguan pentru Drepturile Omului (CENIDH), Vilma Nuñez de Escorcia, s-a plans "ca guvernul sandinist minte atat de mult cand vorbeste despre situatia din aceasta tara".


Fátima Millon din Managua, fondatoare a Retelei Femeilor impotriva Violentei, din America Centrala, a afirmat intr-un interviu ca guvernul ar trebui sa isi retraga raportul prezentat catre UPR, fiindca este plin de date si de argumente false".

Reactii internationale referitoare la pozitia Nicaragua fata de problema avorturilor (IPS)

Amnesty International (Londra) a raportat de asemenea ca interzicerea avortului in Nicaragua le afecteaza in special pe fetele tinere, care sunt victime ale violurilor sau incestului.

"Interzicerea avortului in Nicaragua este rezultatul unei legi socante si draconice (…) care provoaca o crestere a deceselor materne", a declarat Widney Brown – Amnesty International, sustinand ca statele membre ONU ar trebui sa oblige Nicaragua sa renunte la “o lege care incalca dreptul femeilor la viata, sanatate si demnitate".

Potrivit unor sondaje raportate de mass-media in perioada 2005 – 2007, 1.247 fete au reclamat ca au fost victimele unui viol sau unui incest, in Nicaragua, 198 ramanand insarcinate, 172 dintre ele avand o varsta cuprinsa intre 10 si 14 ani.

Reactii internationale referitoare la pozitia Nicaragua fata de problema avorturilor (IPS)

"Nicaragua trebuie sa abroge aceasta lege imediat si sa adopte legi si politici care sa promoveze drepturile femeilor si fetelor, prin asigurarea sanatatii si a vietii libere, fara violenta, coercitie si discriminare" – a mai spus Widney Brown.

© KSLCatalin publicat in MONITOR Lacasuri Ortodoxe 4/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.