(VIDEO) Un ghid care a profanat 2 cruci aflate pe doua piscuri montane din Franta, sustine ca Biserica nu trebuie sa se impuna “pana si acolo”

“il cheama Patrick Bussard, are 48 de ani, si este ghid montan in Gruyere”, asa isi incepe articolul, Gilles Clémençon.
Subiectul tratat de autor pare sa fie unul destul de comun in ziua de astazi, mai ales in partea occidentala a Europei, marcata de un ateism in dezvoltare. Totusi, cazul are o doza de inedit: Patrick Busard s-a autodenuntat Politiei, recunoscand ca el a profanat cele doua cruci (profanare care a facut inconjurul presei), una aflata pe varful montan Merlas, iar cealalta pe Vanil-Noire.


“Ma condamnati? Biserica ar trebui sa renunte sa se mai impuna pana si pe varfurile acestor spatii pline de libertate, unde este locul dispozitivelor si marcajelor topografice”.

in ziarul "La Liberté", de marti, 16 martie 2009, editorul Louis Ruffieux comenta:

"Cum se poate ca aceste cruci – care prelungesc printr-un semn familiar verticalitatea si culturalitatea deasupra tuturor varfurilor din Alpi – sa afecteze libertatea individuala? Marcajele de natura strict topografica reusesc astfel, printre altele, sa faca legatura cu dimensiunile personale spirituale. Sa le lasam in pace – in pacea oferita de munte!".

Pe marginea acestui subiect, televiunea TSR a organizat o dezbatere publica, seara trecuta, 16 martie 2010, in cadrul Jurnalului de la orele 19.30, cu participarea lui Patrick Bussard si Nicolas Betticher, vicar general al diocezei de Lausanne, Geneva si Freiburg, care a acceptat discutia pe marginea acestei probleme.

in acelasi timp, pe site-ul televiziunii, dar si in partea “de scroll” din josul ecranului TV s-a putut citi in permanenta intrebarea: “Trebuie sa condamnam simbolurile religioase asezate pe varfurile muntilor nostri?”

Le sujet du Journal de 19:30 avec la confrontation entre l’auteur des faits et Nicolas Betticher, vicaire général du diocèse de Fribourg, Lausanne et Genève.

©Alex_Daniel Rotariu publicat in MONITOR Lacasuri Ortodoxe 9/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.