In Irlanda, aproximativ 200 de rapoarte de abuzuri sexuale comise de preoti, inregistrate doar intr-un singur an

Lacasuri Ortodoxe: din Dublin – Irlanda
In Irlanda, aproximativ 200 de rapoarte de abuzuri sexuale comise de preoti, inregistrate doar intr-un singur an

Autoritatea protectiei copilului din Biserica Catolica a Irlandei a primit intr-un an aproape 200 de noi acuzatii de abuzuri sezuale comise de preoti impotriva copiilor din tara", a declarat aceasta luni, 17 mai 2010.


Consiliul National pentru Protejarea copiilor, din Biserica Catolica (NBSCCC), a declarat ca a primit intr-un an, pana la sfarsitul lunii martie 2010, un total de 197 plangeri legate de pretinse acte comise mai ales in perioada anilor 1950 – 1960.

Aceste acuzatii vizeaza 97 de dioceze si 110 institutii religioase, iar 83 dintre presupusii autori ai abuzurilor sunt decedati, a declarat NBSCCC.

Publicat in noiembrie 2009, dupa trei ani de ancheta, raportul Murphy a dezvaluit modul in care liderii din Dioceza de Dublin au acoperit abuzurile sexuale ale preotilor si calugarilor catolici asupra a sute de copii, timp de decenii.

NBSCCC a subliniat ca, desi mass-media si-a concentrat atentia asupra acuzatiilor de abuz sexual, de cele mai multe ori plangerile acuza "pretinse abuzuri fizice si morale”.

Presedintele autoritatii de protectie a copilului, John B. Morgan, a calificat perioada ca fiind "anul traumatismelor fara precedent" pentru catolici.

in urma raportului lui Murphy, privind cazurile de pedofilie comise de clerici, ierarhia este adesea acuzata de musamalizare, din ce in ce mai mult in Europa si in intreaga lume. Papa insusi a fost acuzat ca i-ar fi acoperit pe preotii vinovati din Germania si Statele Unite.

Morgan a mai subliniat necesitatea angajamentului intregii Biserici, la toate nivelurile, care sa implice "un intens proces de reflectie, fata de modul josnic al abuzurilor”.

"Acesta ar trebui extins, pentru a incerca sa intelegem si sa descoperim ce structuri ale Bisericii Catolice au dus la situatia din fata ochilor nostri, si modul in care astfel de structuri ar trebui sa fie schimbate", a mai spus el.

©Traducere si redactare: Andreea Zahariea

publicat in MONITOR Lacasuri Ortodoxe 18/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.