Un festival de film gay Q! denuntat de autoritatile musulmane din Indonezia

Lacasuri Ortodoxe: din Jakarta / AFP – Indonezia
Un festival de film gay denuntat de autoritatile musulmane din Indonezia

Cele mai inalte autoritati islamice din Indonezia au cerut astazi, vineri, 1 octombrie 2010, incetarea festivalului de film gay, spunand ca promoveaza valori contrar islamice.

©Traducere si redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: Bogdan Roman


Consiliul Ulema a cerut, de asemenea, unor centre culturale straine din Jakarta, german, francez si olandez, sa nu mai sustina aceasta manifestare, Festivalul “Q!” programat sa se desfasoare pana in ziua de duminica.

"Condamnam prezentarea de filme legate de homosexualitate, fiindca se impotrivesc valorilor islamice siale Indoneziei", a declarat pentru AFP presedintele acestuia, Ma’ruf Amin.

Consiliul a solicitat ca acestor filme sa li se interzica difuzarea, prin biroul responsabil cu cenzura.

"Centrele culturale straine, printre care cele in limbile germana si franceza, trebuie sa respecte suveranitatea noastra. Ele n-ar trebui sa-si promoveze propria cultura, care se impotriveste valorilor noastre", a adaugat oficialul.

Organizat de o asociatie indoneziana, incepand cu anul 2002, festivalul a debutat la 25 septembrie 2010, fara a face valuri, dar a fost grav perturbat in ultimele trei zile, fiind fortat sa anuleze proiectii si dezbateri.

Aceste masuri au fost luate de teama unor actiuni violente ale unei organizatii radicale, Frontul Aparatorilor Islamului (FPI), care a demonstrat marti impotriva centrelor culturale straine.

Considerat ca fiind cel mai mare de acest gen din Asia, festivalul din ultimii ani a decurs normal, dupa ce la lansare cauzase unele controverse.

Directorul sau, John Badalu, a explicat ca obiectivul manifestarii este "depasirea tabuurilor" in Indonezia unde, in ciuda reputatiei tolerante, homosexualii "sunt stigmatizati”.

Homosexualitatea este autorizata intre adulti care consimt acest lucru, in imensul arhipelag cu peste 240 de milioane indonezieni, dintre care 80% sunt musulmani.

Festivalul spera sa atraga 15.000 de spectatori la cele 120 de proiectii, expozitii si dezbateri, toate gratuite.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 37/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.