In Rusia, lupta intre muzee si manastiri, pe tema icoanelor, continua

Liubov Sliska Lacasuri Ortodoxe: din Moscova
Deputatul purtator de cuvant al Dumei de Stat, Liubov Sliska, considera ca muzeele care nu dispun de mijloace pentru reconditionarea icoanelor, refuza Inca sa renunte la acestea In favoarea Altarelor Bisericii.

"Nu Inapoiaza icoanele Bisericii si, In acelasi timp, nici nu au mijloacele necesare conservarii sau restaurarii", a declarat Sliska Intr-un interviu acordat publicatiei Rus Derjavnaia, astazi, 1 octombrie 2010, conform Interfax.

©Traducere si redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin


Purtatorul de cuvant a subliniat ca Icoana Mantuitorului din Ieleazarovo, care a fost pastrata In muzeul regional Pskov timp de 84 de ani, nu a fost restaurata.

"Cand am vizitat muzeul, anul trecut, am fost atat de marcata de ceea ce am vazut acolo. Icoana se gasea inchisa intr-o nisa mica in perete", a spus Sliska.

Cu toate acestea, atunci cand este vorba de transferarea icoanei la Manastirea restaurata a Mantuitorului, din Ieleazarovo, lucratorii muzeului "au spus ca o pastreaza fara doar si poate": ei apreciau icoana la 25 de milioane de euro, stabilindu-se o asigurare la valoarea de 2 milioane de euro, si au spus ca acest caz este unul al unei icoane foarte scumpe care necesita un departament de securitate, sistem de avertizare, o camera video si doi restauratori, pentru a fi protejata.

"Ei au sugerat ca o copie a acestei icoane sa fie asezata In manastire, iar icoana sa ramana In aceasta nisa ca Intr-o cusca. ?i-ar fi stat acolo pana cand se facea praf. Este un succes faptul ca icoana, In cele din urma, s-a Intors la manastirea sa", a mai spus Sliska.

Icoana va fi trimisa pentru o "restaurare normala", Intr-un an, si apoi, considera Sliska, "va face minuni".

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 37/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.