Schwarzenegger (prin veto) a respins proiectul de lege legat de justificarea rolului SNCF in timpul Holocaustului

Lacasuri Ortodoxe: din Los Angeles
Schwarzenegger (prin veto) a respins proiectul de lege legat de justificarea rolului SNCF in timpul Holocaustului

Guvernatorul Californiei, Arnold Schwarzenegger, a folosit dreptul de veto privind o lege care impunea SNCF si tuturor candidatilor pentru viitoarele contracte legate de realizarea unei linii de tren de mare viteza (TGV) in California, transparenta privind rolul acestora in transportul evreilor in timpul celui de-al doilea razboi mondial.

©Traducere si redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: Bogdan Roman


Legea, adoptata in luna august 2010 de catre Congresul Californian (vezi Arhiva Lacasuri Ortodoxe), la initiativa democratului Bob Blumenfield, cerea, de asemenea, companiilor candidate sa detalieze si despagubirile platite urmasilor sau familiilor evreiesti.

"Desi simpatizez cu victimele Holocaustului, precum si toate celelalte transportate impotriva vointei lor in timpul celui de-al doilea razboi mondial, aceasta lege plaseaza inutil statul californian pe pozitia de recunoastere a activitatilor acestor societati" in timpul razboiului, justifica Schwarzenegger in mesajul sau catre Parlamentul European.

"Din acest motiv, eu nu pot semna aceasta lege", adauga el.

intr-o declaratie lansata in SUA, SNCF a spus ca si ea respecta decizia guvernatorului, fiindca "intotdeauna ea a cautat sa indeplineasca exigentele legii".

"Atrocitatile comise de Germania nazista in timpul celui de-al doilea razboi mondial au fost de asa natura incat nu putem si nu trebuie sa le uitam. Poporul francez si SNCF s-au angajat in cuvant si fapta, si continua sa o faca", a adaugat compania.

"De aceea, SNCF va continua sa dovedeasca transparenta deplina privind trecutul sau in timpul celui de-al doilea razboi mondial si se va conforma de buna voie cerintelor impuse de lege", a mai declarat compania.

Contactat de AFP, biroul Blumenfield nu a comentat.

Un oficial ales al Camerei Reprezentantilor U.S., Ron Klein, a anuntat marti ca va depune un proiect de lege prin care sa nu admita participarea SNCF la o licitatie pentru o linie de tren de mare viteza in Florida (sud-est).

Pentru reprezentantul democrat Ron Klein, ales al Floridei, compania franceza nu ar trebui sa participe la licitatie, deoarece "a avut un rol direct in Holocaustul nazist, transportand familiile evreiesti nevinovate si alte victime la bordul trenurilor sale”.

Proiectul de lege este in prezent in curs de finalizare si ar trebui sa fie depus in curand in Camera Reprezentantilor.

La inceputul lui septembrie 2010, guvernatorul republican al Floridei, Charlie Crist, a anuntat ca guvernul sau va examina rolul SNCF in deportarea evreilor in cadrul atributiilor contractului TGV.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 37/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.