Partidul Nationalist Turc: rugaciune comuna printre ruinele Catedralei armene Ani (devenita moscheie), ca raspuns la slujbele recente, ortodoxa si armeana

Lacasuri Ortodoxe: din Turcia / AsiaNews
Partidul Nationalist Turc (MHP) a organizat o rugaciune comuna printre ruinele Ani, un oras medieval armean situat in provincia de est a Kars. Zona cuprinde ruinele a multor biserici si moschei.

Miscarea Partidului Nationalist vine ca raspuns la o hotarare de guvern recenta, prin care s-au autorizat slujbele religioase armene si ortodoxe in doua biserici istorice (vezi Arhiva Lacasuri Ortodoxe).

©Traducere si redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin


MHP a cerut si a primit permisiunea guvernului de a organiza rugaciunile de vineri in biserica-moschee Ani, care nu mai este deschisa pentru servicii de cult. Catedrala armeana, construita in 1001, a fost transformata in moschee de sultanul Alparslan Fethiye in 1064. De-a lungul secolelor, locul a fost transformat de mai multe ori in biserica sau moschee, dupa cum s-au rotit si conducatorii.

Aproximativ 5.000 de persoane din diferite provincii ale Turciei erau programate sa participe ieri la rugaciunea organizata de MHP. Guvernul a declarat ca nu este fericit de aceasta decizie, iar ministrul Culturii si Turismului, Ertu?rul Günay, a spus: "Am dat permisiunea ca rugaciunile de vineri sa aiba loc acolo, dar noi nu aprobam acest grup".

Oktay Aktas, liderul Partidului Nationalist, a raspuns intr-o conferinta de presa: "Poate ca ministrul nu stie ca Rugaciunea de Vinerea nu poate fi oficiata individual, cu toate acestea, nu este intentia noastra de a transforma rugaciunea intr-un show politic".

Un raspuns mai putin conciliant a venit de la Cihan Paçaci, secretarul general al MHP: "Cum indrazneste AK [Partidul Justitiei si Dezvoltarii, in prezent in guvern] sa nege dreptul la rugaciune, atunci cand a consimtit oficierea slujbelor religioase in Akdamar si Sumela? ".

La 15 august 2010 (vezi VIDEO Lacasuri Ortodoxe aici) , Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I a celebrat o Liturghie la Manastirea Sumela din provincia de nord a Trabzon, iar comunitatea armeana a oficiat o slujba in Biserica Sfintei Cruci, pe insula Akdamar in Lacul Van, 19 septembrie 2010. Ambele slujbe au dat nastere la reactii negative din partea ultra-nationalistilor din tara, dar atitudinea toleranta a Guvernului a primit aprecieri si laude la nivel national si international.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 37/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.