Un preot catolic pedofil irlandez, acoperit de superiorii sai, socheaza prin gravitatea faptelor (Tony Walsh – Preotul Cantaret)

Lacasuri Ortodoxe: din Dublin – Irlanda / AFP
preotul catolic Tony Walsh pedofil Un preot catolic pedofil irlandez, acoperit de superiorii sai, socheaza prin gravitatea faptelor

Biserica Catolica Irlandeza a acoperit faptele rele ale unui fost preot, suspectat de abuzarea a sute de copii, in Irlanda, potrivit unui raport judiciar publicat vineri, 17 decembrie 2010, in Dublin.

©Redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: Bogdan Roman


in acest text, care reprezinta si ultima parte a unui dosar privind actiunile unor preoti irlandezi, lansat in 2009, Tony Walsh este descris ca "probabil, pedofilul cel mai notoriu" care ar fi ajuns vreodata la cunostinta judecatorului irlandez Yvonne Murphy, insarcinat cu Ancheta in abuzurile comise impotriva copiilor, in Dieceza din Dublin.

preotul catolic Tony Walsh pedofil Acest ultim document critica atitudinea Vaticanului, a ierarhiei catolice si a politiei irlandeze fata de Walsh, poreclit "Preotul Cantaret”.

Unele dintre faptele invocate impotriva sa s-au petrecut in contextul activitatilor sale in corul din care facea parte.

Walsh a fost mutat dintr-o parohie in alta pentru a se "evita scandalul", dar astfel a continuat sa comita abuzuri asupra copiilor, in timp ce intreaga sa ierarhie era constienta de asta, de la preoti si pana la Arhiepiscop, noteaza autorii raportului.

Fostul preot a fost condamnat luna aceasta la 16 ani de inchisoare pentru ca a abuzat sexual trei copii la sfarsitul anilor 1970 si la inceputul anilor 1980.

Ancheta a aratat "ca 40 de persoane s-au plans impotriva acestuia, pentru abuz sexual".

Dar, "acesta a recunoscut implicarea sa in multe alte abuzuri. (…) El a admis folosirea copiilor pentru ceea ce numea <satisfactie sexuala>", in medie, o data la doua saptamani, timp de opt ani", conform textului.

Comportamentul sau a fost de o asa natura incat a "abuzat, probabil, sute de copii", concluzioneaza raportul.

Arhiepiscopul de Dublin, Diarmuid Martin, a descris ca fiind "socanta si tragica" aceasta "istorie a unui pedofil care s-a folosit de preotie pentru a-i aborda pe copiii mici si a abuza de ei".

Recunoscand ca mai marii acestuia au gresit, el a mai cerut scuze familiilor aflate in suferinta si pentru modul in care Biserica a gestionat situatia.

Publicat la sfarsitul anului 2009, dupa trei ani de ancheta, raportul Murphy a provocat un scandal imens care dezvaluia modul in care liderii Diecezei de Dublin au acoperit abuzurile comise de catre cler asupra a sute de copii, timp de decenii.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 48/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.