publicat în: Arhivă

Mesaj al Patriarhul Kirill, legat de violentele rasiale din ultimele zile, in Moscova – o capitala sub asediu

Lacasuri Ortodoxe: din Moscova
Piata Manejnaia Kremlin aparata de politie Timp de patru zile, o escaladare a violentelor intre xenofobi ultra-nationalisti, legata de lumea fanilor fotbalului si grupurile de imigranti din Caucaz, a tinut sub stare de asediu capitala Rusiei. in ziua de miercuri, 15 decembrie 2010, intr-un raid de anvergura efectuat asupra unei demonstratii organizate de fani, politia a arestat aproximativ 1.300 persoane, majoritatea imigranti, care au intrat in conflict cu extremistii.

©Traducere si redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin


?eful politiei din oras, Viktor Biriukov, a declarat ca politia a confiscat cutite, bastoane si alte arme. Mai mult de 3.000 de ofiteri au incercuit postul de radio Kiev, unde nationalistii si imigrantii se adunasera pentru protest. "Caucazieni Go Home" si "Rusia este a rusilor" se putea citi pe unele dintre bannere, astfel de sloganuri fiind auzite si intre protestatari.

Piata Manejnaia Kremlin aparata de politie incaierarea s-a declansat de fapt intre suporteri si imigranti.

Moartea unui fan al Spartak, intr-o lupta cu un caucazian, in data de 11 decembrie 2010, a declansat violente. Imediat dupa crima, zvonurile sosirii unor grupuri de caucazieni in capitala, gata sa raspunda provocarilor huliganilor Spartak, au inceput sa circule online si in mass-media. Fanii Spartak, la randul lor, au iesit in strada strigand cantari rasiste. Reactia „tovarasilor” tanarului ucis a fost una hotarat ultra-nationalista si a dus la proteste violente in timpul week-end-ului de atunci, dand nastere unui adevarat razboi urban intre zidurile Kremlinului, care s-a incheiat cu mai mult de 30 de raniti si 70 de arestari. De atunci, Moscova a trait practic o stare de asediu, cu centrul inchis si patrulat de politie in stare de alerta, gata sa intervina in caz de violenta.

Biserica Ortodoxa a facut si ea apel pentru pace, conform Asia News.

Patriarhul Kirill a cerut autoritatilor, marti 14 decembrie, societatii si organizatiilor religioase, sa se alature eforturilor in combaterea raspandirii opiniilor radicale.

"Lupta impotriva radicalismului este calea care trebuie urmata pentru a evita relatiile interetnice periculoase din Stat", a spus el.

"Radicalii trebuie sa fie exclusi din randul oamenilor respectabili", a declarat el jurnalistilor.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 48/2010