Iezuitii din SUA vor plati 166 milioane dolari pentru victimele pedofiliei clericale

o alta victima - Clarita VargasLacasuri Ortodoxe: din Seattle
Articol si traducere Lacasuri Ortodoxe: Bogdan Roman
Iezuitii americani au fost de acord sa plateasca mai mult de 166 milioane dolari, celor aproximativ 500 presupuse victime ale pedofiliei comise de preoti, in nord-vestul Statelor Unite, au anuntat vineri avocatii victimelor.

Acest acord financiar este unul dintre cele mai importante, dupa recordul indemnizatiilor platite in ultimii ani de catre Biserica Catolica din California – 660 milioane dolari in Los Angeles si 198 milioane in Sand Diego.


"Acordul demonstreaza ca iezuitii au tradat increderea a sute de copii aflati in grija lor, acestia suferind diferite atrocitati", a spus avocatul Blaine Tamaki intr-o declaratie.

"Calugarii ar fi trebuit sa ii protejeze pe acesti copii, iar ei, de fapt, au fost violati si agresati sexual", a adaugat el.

Katherine Mendez, in varsta de 53 de ani, a povestit calvarul pe care l-a trait pe cand era rezidenta a Scolii Sfanta Maria din Omak, in statul Washington, unde a fost abuzata sexual de Rev. John Morse.

"Parintele Morse a inceput sa ma abuzeze aproape imediat dupa sosirea mea", spune ea intr-o declaratie oferita avocatului sau.

Pastrand discretia timp de mai multi ani, ea a decis sa vorbeasca si a constatat ca "altii au procedat la fel, ca si cand valul ce acoperea secretul nostru s-ar fi tras dintr-o data la o parte".

38 de reclamatii de abuzuri sexuale au fost legate de Rev. Morse, care acum locuieste intr-o casa, la pensie. 49 de alte victime sunt aparate de Tamaki, ele avand opt sau mai putini ani in momentul violentarii.

De asemenea, acordul prevede redactarea unor scuze scrise destinate victimelor, din partea iezuitilor, si deschiderea arhivelor, inclusiv medicale.

"in ciuda naturii oribile a ceea ce au suferit, clientii mei spera ca recunoasterea de catre iezuiti a greselile lor sa ii determine sa faca reformele necesare pentru ca acest tip de abuz sa nu se intample din nou in viitor", spune Tamaki.

"Cu alte cuvinte, Biserica trebuie sa abordeze vulnerabilitatile sale, care au permis abuzurilor sa apara", spune el.

Patrick Lee, seful iezuitilor din nord-vestul Statelor Unite – care include statele din Washington, Oregon, Alaska, Montana si Idaho – a refuzat sa comenteze. Aceasta divizie regionala de iezuiti se afla in prezent sub influenta legii falimentului in SUA.

"Avand in vedere procedurile (privind legea falimentului) si respectul nostru fata de procesul judiciar, nu vom comenta anuntul care a fost facut astazi", a spus el intr-o declaratie, cutat de France Presse.

"Vom continua sa lucram cu creditorii nostrii pentru a finaliza cat mai repede posibil procesul de falimentare", a adaugat el.

Potrivit Seattle Times, cei 166 de milioane de euro vor fi achitati partial de catre iezuiti, urmand ca o alta parte sa fie acoperita din asigurari.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.