Basilica Sf. Ana din Congo, redeschisa dupa doi ani de munca

Biserica Sf Ana Brazzaville congoLacasuri Ortodoxe: din Brazzaville/AFP
Articol si traducere pentru Lacasuri Ortodoxe: Carmen-Ana

Bazilica Sf. Ana din Brazzaville, grav deteriorata in timpul razboiului civil din 1997, a fost redeschisa vineri, 25 martie 2011, dupa doi ani de munca si dupa costuri de 3 miliarde CFA (5 milioane euro), conform Conferintei Episcopale din Congo.

Cel mai cunoscut monument al capitalei, construit in 1943 de catre arhitectul francez Roger Erell, a fost grav avariat in timpul tulburarilor socio-politice din 1997, care a afectat in mod special Brazzaville-ul.


"Congolezii si-au pierdut o parte din sufletul lor odata cu distrugerea Bazilicii Sf. Ana, in 1997. Aceasta capodopera arhitecturala magnifica este demna de un muzeu de arta", a declarat ministrul culturii, Jean Claude Gakosso, la ceremonia de redeschidere, in prezenta presedintelui congolez Denis Sassou Nguesso si a arhiepiscopului catolic de Kinshasa, Cardinalul Lawrence Monsengwo, reprezentant al Papei Benedict al XVI-lea.

Biserica Sf Ana Brazzaville congo

Bazilica are acum o turla inalta, cioplita, de aproximativ 70 metri inaltime.

"Aceasta turla ii confera bisericii o arhitectura definitiva, deoarece arhitectul nu incheiase lucrarile de constructie incepute in 1943", a declarat pentru AFP Ntady Omer, Director al Muzeelor.

Cladirea masoara 85 de metri lungime, 22 metri inaltime pana la acoperis.

Sarpanta are o suprafata de 5000 metri patrati, fiind acoperita cu 200.000 de bucati de tigla verde ceramica, conform unei fise tehnice.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.