publicat în: Arhivă

Canonizarea Cuviosului Irodion de la Lainici, 3 mai, 10 aprilie

Intrunit In sedinta de lucru la Resedinta patriarhala, sub conducerea Preafericitului Parinte Patriarh Daniel, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a aprobat vineri, 29 octombrie 2010, canonizarea Cuviosului Irodion de la Manastirea Lainici, cu ziua de pomenire la 3 mai. Propunerea sanctificarii fostului staret a fost Inaintata de Sinodul Mitropoliei Olteniei.

©Redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: TEO-CHristian


In urma cu aproape un an de zile, pe data de 10 aprilie 2009, In ajunul praznicului Sfantului Calinic de la Cernica, la Manastirea Lainici, In prezenta Inaltpreasfintitului Parinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei si Mitropolitul Olteniei, au fost scoase la lumina moastele Cuviosului Irodion, fostul staret al cinstitului asezamant.

10 aprilie 2009 – aflarea sfintelor moaste

Sfantul Cuvios Irodion de la Lainici - Lacasuri Ortodoxe A doua zi, cu ocazia hramului Sfantului Calinic, dupa slujba Sfintei Liturghii pe care a savarsit-o alaturi de parintii bisericii din cartierul craiovean Valea Rosie, IPS Irineu marturisea: 'De Indata ce am venit aici, In mintea mea a staruit un singur gand permanent: sa-l canonizam, sa-l trecem In randul sfintilor, de fapt sa-l trecem In calendar, pentru ca este deja In randul sfintilor, pe cuviosul Irodion de la Lainici, duhovnicul Sfantului Calinic. De la ora 7:00, parintii s-au rugat la Sfanta Liturghie In biserica, iar noi am sapat permanent. Am descoperit mai multe oseminte ale altor parinti calugari si nu-l descopeream pe sfant. Eram foarte mahnit. In momentul acela ne-am rugat iarasi la Sfantul Irodion si la Sfantul Calinic sa ne descopere, nu pentru noi, ci pentru poporul credincios, si asa Dumnezeu a randuit ca In jurul orei 12:00 sa-l descoperim pe sfantul care era chiar sub picioarele noastre. Trecusem peste el de nenumarate ori. Acolo era. Si am descoperit aceasta ladita In care se aflau moastele, ladita care putrezise total, si cuiele putrezisera, dar sfintele moaste au ramas intacte. S-a gasit acolo si caramida pe care scria: 'Protosinghelul Irodion, mort In anul 1900'. Am dat telefon atunci Preafericitului Patriarh, care stia de aceasta initiativa, si mi-a spus cuvintele acestea care mi-au ramas la inima: 'In vremuri de crize materiale, Dumnezeu ne trimite bogatii spirituale''.

'Luceafarul de la Lainici'

Cuviosul arhimandrit Irodion Ionescu a stralucit In Lavra Lainiciului In a doua jumatate a secolului trecut. Era de loc din judetul Valcea. S-a calugarit la Manastirea Cernica, unde s-a deprins bine cu mestesugul luptei duhovnicesti. Tot aici a primit marele si Ingerescul chip al schimniciei cu numele de Irodion. Sfantul Ierarh Calinic, In vremea arhieriei sale la Ramnic, cunoscandu-i viata aleasa, In vara anului 1853 l-a hirotonit diacon si apoi preot, numindu-l totodata In staretia Manastirii Lainici.

Datorita calitatilor sale alese si a vietii curate pe care o ducea, cuviosul parinte a fost numit de credinciosi 'Luceafarul de la Lainici'. Dumnezeu l-a Invrednicit de darul preasfintei rugaciuni si al izgonirii duhurilor necurate. Asa se face ca, nu de putine ori, cei bolnavi si neputinciosi au aflat prin rugaciunea sa vindecare. S-a mutat la cele vesnice In primavara anului 1900.

Pentru toate aceste fapte minunate, sfantul a ramas viu In evlavia populara, iar Dumnezeu l-a Invrednicit de neputrezire. Sfintele sale moaste au fost asezate spre cinstire In biserica manastirii pe care a pastorit-o.

Centrul de Presa al Patriarhiei Romane

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 42/2010