Sfanta Angelina Brancovici, printesa Serbiei, care a mutat moastele Sf Parascheva in Balcani

Sarbatorita pe 30 iulie, dar si pe 1 iulie si 10 decembrie, Sfanta Angelina a fost mama si sotie de Sfinti.

si-a cunoscut viitorul sot, pe domnitorul sarb Stefan Brancovici, In conditii vitrege. Acesta se refugiase la curtea tatalui ei, printul albanez George Skenderbeg, urmarit pentru a fi ucis. Era un domnitor ramas fara tara si fara vedere, de tanar. Turcii cucerisera Serbia (In 1457) si Il mutilasera pe Stefan, aducandu-i acuze false.

©Un articol realizat si redactat: Lacasuri Ortodoxe®


Blandul si evlaviosul Stefan a fost primit de albanezi, ortodocsi pe atunci In majoritate, cu multa caldura, In pofida situatiei sale de „fugar”. Mai mult, printesa Angelina s-a Indragostit de Stefan si, In curand, cei doi au obtinut binecuvantarea parintilor pentru casatorie.

Poarta Otomana nu a privit favorabil aceasta alianta si a invadat Albania In scurta vreme. Tinerii casatoriti aveau deja doi copii, pe George si pe Ioan. Impreuna cu acestia au emigrat In Italia, unde au ramas pana la moartea lui Stefan, In 1468. Abia atunci Angelina a revenit din Italia, dorind sa aduca moastele sotului ei pe plaiuri natale. Ea le-a transferat la Kupinovo.

Dintre fiii ei, cel mai mare, George, s-a calugarit cu numele de Maxim, iar cel mai mic, Ioan, s-a casatorit, murind Insa si el de tanar (1502 sau 1503).

Impreuna cu Maxim, Angelina a fondat o manastire: Krusedol din Fruska Gora, In perioada 1509-1516. Acolo, dupa moartea lui George (1516), Angelina s-a calugarit. Manastirea a devenit locul de veci al familiei Brancovici, aici aflandu-se o cripta cu moastele Sfintei, ale sotului si ale fiilor, precum si mormintele altor domnitori sarbi. Dupa ce manastirea a fost arsa de turci, In 1716, In noua manastire construita s-a pastrat mana Sfintei Angelina si piciorul Sfantului Ioan, scapate de foc.

Manastirea Krusedol este unul din locurile favorite de pelerinaj ale sarbilor; ea a fost ridicata cu sprijinul financiar al voievodului rus Vasile Iovanovici si al voievodului vlah Neagoe Basarab. Manastirea se afla pe muntele Fruska Gora din nordul Serbiei, supranumit „Muntele Mantuirii” si care este, pentru sarbi, un nou „Munte Athos”, plin de locuri sfinte. Intr-adevar, pe o distanta de 50 km sunt concentrate 17 manastiri (initial au fost construite 35, dar multe dintre ele au fost distruse).

Unele surse istorice o pun In legatura pe Sfanta albaneza cu Sfanta Cuvioasa Parascheva de la Iasi, ea fiind una dintre printesele care au mutat moastele acesteia In zona Balcanilor, Inainte de a fi aduse la Iasi.

De asemenea, alte surse precizeaza faptul ca Sfanta Angelina a petrecut o perioada In ?arile Romane (1505-1509), cu fiul ei Maxim, unde au fost refugiati Impreuna cu sfintele moaste ale lui Stefan si Ioan.

La 10 decembrie se face pomenirea Intregii familii princiare sarbo-albaneze.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 28/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.