publicat în: Arhivă

Varsovia critica SUA pentru lipsa de pozitie in timpul Holocaustului

Radoslaw SikorskiLacasuri Ortodoxe: din Varovia
Ministrul polonez al afacerilor externe, Radoslaw Sikorski, a acuzat joi, 17 martie 2011, Statele Unite, ca nu a facut prea multe pentru evreii polonezi in timpul Holocaustului. Declaratia vine intr-o perioada plina de controverse vizavi de amanarea compensarii proprietatilor confiscate, in Varsovia.

"Daca Statele Unite ar fi vrut sa faca ceva pentru evreii polonezi, atunci momentul potrivit a fost in anii 1943-1944, cand majoritatea lor mai era inca in viata(…). Un raspuns, acum, vine un pic cam tarziu", a declarat Sikorski la postul public de radio, informeaza Lacasuri Ortodoxe.


Ministrul, citat de France Presse, a facut aceste comentarii pornind de la observatiile, din ziua precedenta, facute la Washington de catre secretarul adjunct de Stat, al Statelor Unite, Stuart Eizenstat, care critica decizia recenta a Poloniei, de suspendare a lucrarilor la un proiect de lege privind despagubirea pentru proprietatile expropriate de catre Germania nazista si de fostul regim comunist.

Guvernul polonez a anuntat in 10 martie 2011 suspendarea lucrarilor la aceasta lege, scuzandu-se prin faptul ca economia tarii sufera din cauza crizei globale. Aceasta decizie a atras deja critici din partea Congresului Mondial Evreiesc (WJC).

Sikorski a reiterat, joi, ca Polonia a restaurat sinagogile evreiesti si alte locasuri de cult scapate de distrugere in timpul celui de-al doilea razboi mondial.

"Restituiri au loc in Polonia, in fata instantelor, cetatenii de diferite nationalitati reusind sa-si recupereze proprietatiule lor", a explicat el.

Polonia nu a reusit, dupa caderea comunismului in 1989, sa abordeze chestiunea generala a restituirilor, deosebit de complexa in aceasta tara, din cauza Holocaustului, precum si a deplasarii teritoriului sau cu aproximativ 200 km. spre vest, dupa anul 1945.

Potrivit organizatiilor poloneze de proprietari imobiliari, valoarea cumulata a bunurilor confiscate de regimul comunist si, inainte, de catre Germania nazista, ajunge la aproximativ 17 miliarde de euro. Proprietatile pierdute de cetatenii polonezi de origine evreiasca reprezinta aproximativ 17% din aceasta suma.