publicat în: Arhivă

Deputatul olandez Wilders va prezenta filmul sau anti-Islam, “FITNA”, la Londra

Lacasuri Ortodoxe: din Haga
Deputatul olandez Wilders va prezenta filmul sau anti-Islam, FITNA, la Londra

Deputatul olandez de extrema dreapta, Geert Wilders, a anuntat ca va prezenta filmul sau anti-Islam, "Fitna" ("discordie", in araba), in data de 5 martie 2010, in Camera Lorzilor din Parlamentul Britanic din Londra, dupa o prima proiectie anulata in 2009.


Deputatul olandez Wilders va prezenta filmul sau anti-Islam, FITNA, la Londra

"Am primit o invitatie din partea Lordului (Malcolm) Pearson si a Baronesei (Caroline Ann) Cox, sa proiectez "Fitna" in Camera Lorzilor pe data de 5 martie 2010, si sa raspund intrebarilor parlamentarilor britanici", a declarat pentru AFP, Geert Wilders.

"Voi merge, desigur. Tocmai am cumparat bilete", a declarat fondatorul si liderul Partidului Libertatii (PVV – numara 9 deputati din 150).

Geert Wilders, in varsta de 46 de ani, fusese invitat initial de Pearson, un membru al Partidului Nationalist Britanic, UKIP, sa prezinte filmul sau in luna februarie 2009. Cu toate acestea, proiectia a fost anulata, dupa respingerea sa de catre autoritatile vamale britanice, la sosirea din Amsterdam pe aeroportul londonez Heathrow.

Deputatul olandez Wilders va prezenta filmul sau anti-Islam, FITNA, la Londra

Potrivit Ministerului britanic de Interne, comentariile lui Wilders pe tema Islamului si a musulmanilor constituie o amenintare "la adresa sigurantei publice." Deputatul a facut apel pe tema respingerii sale, in fata unui tribunal londonez al imigratiei, care i-a dat castig de cauza in data de 13 octombrie 2009 impotriva Ministerului de Interne.

Filmul Fitna, cu o durata de 17 minute, urmareste sa explice ceea ce Geert Wilders considera a insemna caracterul "fascist" al Coranului, o carte careia ii solicita interzicerea, si pe care o compara cu "Mein Kampf" a lui Adolf Hitler.

Wilders este urmarit in Tarile de Jos pentru incitare la ura si discriminare impotriva musulmanilor.

©KSLCatalin / redactie Lacasuri Ortodoxe 2010