CEDO confirma recursul Italiei la decizia privind prezenta cucifixelor in scoli

Lacasuri Ortodoxe: Strasbourg (Consiliul European)
Italia a facut recurs la decizia CEDO privind prezenta cucifixelor in scoli

Italia a facut recurs la adresa condamnarii sale, din noiembrie 2009, privind prezenta crucifixului in salile de clasa, a afirmat vineri, 29 ianuarie 2010, Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg.


"Actiunea de recurs a fost deschisa inaintea Marii Camere – instanta de apel – de catre guvernul italian”, a declarat Stefano Piedimonte, seful serviciului de presa al CEDO.

Aceasta va fi examinata cat mai curand posibil de un colegiu alcatuit din cinci judecatori, a mai spus el. Colegiul urmeaza sa accepte cererea, intrucat se ridica "o problema grava generala" si, totodata, "o problema grava" privind interpretarea Conventiei Europene a Drepturilor Omului, in temeiul articolului 43 din prezentul tratat.

CEDO confirma ca Italia a facut recurs la decizia privind prezenta cucifixelor in scoli

Odata cu acceptarea cererii din partea colegiului, Marea Camera va trebui sa decida definitiv in aceasta privinta, in termen de doar cateva luni.

Condamnarea Italiei, din 3 noiembrie 2010, de catre Curtea de la Strasbourg, a starnit proteste cvasi-generale in peninsula.

CEDO confirma ca Italia a facut recurs la decizia privind prezenta cucifixelor in scoli

Curtea considerase ca prezenta crucifixului in salile de clasa italienesti se opune dreptului parintilor de a-si educa propriii copii in functie de convingerile lor personale si, in acelasi timp, dreptului copiilor la libertatea religiei.

incepand din 1984, catolicismul nu mai este o religie oficiala de stat in Italia, dar ordonanta adoptata in anii 1920, sub regimul fascist, care impunea prezenta crucifixului in scoli, nu a fost niciodata eliminata.

Curtea de la Strasbourg a fost sesizata de o mama italianca, Solie Lautsi, si a deschis dosarul pe aceasta tema.

©Marian Zavoeanu / redactie Lacasuri Ortodoxe 2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.