Tribunalul Vaticanului trebuie sa evite anularea cu orice pret a casatoriilor

Lacasuri Ortodoxe: din Vatican
Tribunalul Vaticanului trebuie sa evite anularea “cu orice pret” a casatoriilor

Papa Benedict al XVI-lea a cerut vineri, 29 ianuarie 2010, magistratilor tribunalului de la Vatican care se ocupa cu problemele de stare civila, sa evite pronuntarea “cu orice pret" a divorturilor.


Judecatorii acestei instante nu ar trebui sa incerce sa "satisfaca cererile subiective" prin care se urmareste sa "se ajunga cu orice pret la declaratia de anulare" a casatoriei, a mai spus Papa Benedict al XVI-lea.

Papa i-a primit in audienta, la deschiderea anului judiciar, pe membrii Curtii de Apel bisericesti – des solicitati de cuplurile catolice care doresc sa obtina o anulare a casatoriei.

Tribunalul Vaticanului trebuie sa evite anularea “cu orice pret” a casatoriilor

Biserica detine, peste tot in lume, 3000 de tribunale de prima si secunda instanta, dar exista si posibilitatea ca un individ sa apeleze direct la acesti magistrati chiar si inainte de o prima instanta.

Catolicii divortati se poate recasatori fara a incalca normele Bisericii si, prin urmare, au dreptul sa se recasatoreasca in biserica si sa se impartaseasca.

Tribunalul Vaticanului trebuie sa evite anularea “cu orice pret” a casatoriilor

in plus, Papa a subliniat ca, "in Biserica, activitatea judiciara are ca scop mantuirea sufletelor", cerandu-le avocatilor sa "evite cu grija" admiterea unor justificari "care nu pot fi in mod obiectiv sustinute de constiinta proprie".

in 2008, au existat 192 astfel de anulari ale casatoriilor, conform cifrelor publicate de Vatican.

©KSLCatalin / redactie Lacasuri Ortodoxe 2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.