publicat în: Arhivă

Franta a adus un omagiu musulmanilor care au murit pentru ea

sarkozy in cimitirul musulman Lacasuri Ortodoxe: din Paris
Franta a adus un omagiu musulmanilor care au murit pentru ea

Ministrul Apararii, Herve Morin, a adus astazi un omagiu soldatilor musulmani care au murit pentru Franta in timpul celor doua razboaie mondiale, cu ocazia unei ceremonii (11 noiembrie) in care o placa comemorativa a fost dezvelita la Marea Moschee din Paris.

©Traducere si redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: Alex-Daniel Rotariu


Secretarul de stat pentru Veterani, Hubert Falco, si seful Marii Moschei, Dalil Boubaker, au participat la ceremonie.

Aproximativ 100.000 de soldati musulmani au cazut pe campul de lupta in uniforma franceza sau au disparut in timpul celor doua razboaie mondiale. Soldatii nu au fost inregistrati dupa religie, ci s-a facut o evaluare.

Veniti din Maghreb, Africa neagra si Madagascar, 600.000 de soldati din trupele coloniale au participat in Marele Razboi din 1914-1918.

Potrivit istoricului Jean-Jacques Becker, un specialist pe probleme ce tin de primul razboi mondial, 38.200 de nord africani (algerieni, marocani si tunisieni) au fost ucisi sau dati disparuti si 293.000 inrolati ca soldati. La Verdun exista o suprafata ce cuprinde 592 de morminte musulmane in fata osuarului Douaumont.

Aproximativ 70.000 de soldati musulmani au murit in total pentru Franta in timpul primului razboi mondial, conform unei estimari a Ministerului Apararii.

in timpul celui de-al doilea razboi mondial, peste 170.000 de tunisieni, marocani, algerieni si africani au fost implicati, inclusiv in Siria si Italia, in timpul campaniilor din Provence, Vosges si Alsacia.

Din 1940 pana in 1945, peste 16.600 de soldati musulmani din Africa de Nord au fost ucisi sau au disparut, a spus ministerul. Cateva mii de combatanti din Africa neagra, cum ar fi carabinieri senegalezi, au fost de asemenea ucisi.

"Marea Moschee din Paris este ea insasi un memorial", se mai spune, reamintind ca acesta a fost construit in perioada 1922-1926 ca tribut adus musulmanilor care au murit pentru Franta in 1914-1918. Construirea ei a fost decisa, la cererea inclusiv a ofiterilor, dupa un vot al Parlamentului.

O ceremonie memoriala are loc la fiecare 8 noiembrie si 11 mai in gradina moscheii. "Trebuie doua placi" – una in araba si una in limba franceza, cu un text identic – pentru a ne aminti de sacrificiul lor, mai spune acesta.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 43/2010