Prabusirea Casei Gladiatorilor, din Pompei, simbolul decadentei actuale

casa-gladiatorilor prabusita Lacasuri ortodoxe: din Roma
Prabusirea Casei Gladiatorilor, din Pompei, simbolul decadentei actuale

Prabusirea Casei Gladiatorilor din Pompei este "simbolul climatului actual", in care etica si estetica se deterioreaza constant, a declarat miercuri ministrul Culturii din Vatican, in timp ce seful guvernului italian este implicat in scandaluri sexuale, conform unui raport AFP.

©Un articol realizat pentru Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin


Distrugerea Casei Gladiatorilor "reprezinta un simbol al climatului timpurilor noastre", o atmosfera "care vede colapsul, pe de o parte etic, pe de alta estetic, putand spune ca prea adesea se intrepatrund faptele imorale rele cu uratenia ‘vizuala’, conform Monseniorului Gianfranco Ravasi, care va fi numit cardinal de catre Papa Benedict al XVI-lea, pe 20 noiembrie 2010.

"Aceste doua lucruri sunt o realitate, suntem martorii lor, nu doar in politica, dar si in randul tineretului nostru: ne permitem sa scadem la nivel moral, suntem mai putin exigenti sau devenim vulgari, ne-am pierdut demnitatea, stilul, educatia", a adaugat el, citat de agentia de stiri Ansa, pe marginea unei reuniuni a ministerului sau.

Unul dintre monumentele ce faceau parte din situl arheologic din Pompei, Casa Gladiatorilor, s-a prabusit in dimineata zilei de sambata, 6 noiembrie 2010. Conform BBC, evenimentul ridica problema modului in care autoritatile din Italia se ingrijesc de patrimoniul arheologic al acestei tari.
Presedintele Italiei, Giorgio Napolitano, a declarat ca prabusirea Casei Gladiatorilor "este un fapt rusinos pentru o tara ca Italia".

Pompei este un sit arheologic situat in Golful Napoli. Sit-ul este considerat unul dintre cele mai bine conservate ruine din lume si a furnizat o imagine uimitoare a vietii de zi cu zi a oamenilor din timpul Imperiului Roman. Orasul este atat de bine conservat, pentru ca a fost ingropat in cenusa in timpul eruptiei Muntelui Vezuviu aflat in apropiere, in 79 Anul Domnului, care a ingropat, de asemenea, si orasul-port Herculaneum in noroi. Orasul a fost pierdut pentru generatii intregi. Dupa redescoperirea sa, in 1748, la aproape 1700 ani dupa eruptie, acesta a inspirat numeroase opere de arta, care au influentat in cea mai mare parte civilizatia occidentala. Pompei a fost declarat sit al Patrimoniului Mondial UNESCO in 1997. Nicio excursie in Italia nu este cu adevarat completa fara o vizita la aceste uimitoare si faimoase ruine.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 43/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.