Case ale credinciosilor copti, arse de musulmani intr-un sat din Egipt

Lacasuri Ortodoxe: din Cairo (AFP)
case incendiat copti Qena Case ale credinciosilor copti, arse de musulmani intr-un sat din Egipt

Ieri, 16 noiembrie 2010, musulmanii au dat foc unor case apartinand familiilor copte dintr-un sat egiptean, in urma zvonurilor ca un crestin ar fi avut un flirt cu o musulmana, a declarat marti seful securitatii.

©Traducere si redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: Alex-Daniel Rotariu


Politia a asigurat zona satului al-Nawahid din provincia Qena (aproximativ la 450 km sud de Cairo), si au fost arestati mai multi musulmani suspecti, care ar fi incendiat 5 case, un magazin si un depozit apartinand aceleiasi persoane.

Cei mai multi dintre cei implicati sunt rude ale tinerei musulmane, au adaugat sursele.

Zona Qena, care gazduieste o mare comunitate Ortodoxa Copta, a fost deja scena unor violente intre comunitatile religioase.

in luna ianuarie 2010, 6 copti au fost ucisi in orasul Naga-Hamadi de catre persoane inarmate care au deschis focul asupra credinciosilor, intr-o biserica unde se oficia Liturghia din ajunul Craciunului copt.

Conform unor versiuni, uciderea a fost motivata de un pretins viol suportat de o femeie musulmana din partea unui crestin din regiune, dar relatia dintre aceste cazuri, care fac obiectul unor studii separate, nu a fost stabilita in mod oficial.

Coptii, sau crestinii egipteni, reprezinta 6-10% din populatia Egiptului, in larga sa majoritate musulmani sunniti. Acestia se plang in mod regulat ca sunt marginalizati in tarile lor, in special privind accesul la serviciul public.

Coptii au fost tinta unor amenintari si in ultimele 2 saptamani, venite din partea unei ramuri Al-Qaeda din Irak, care i-a acuzat de rapirea a 2 crestini convertiti la islam.

Aceste amenintari au fost denuntate si de organizatiile islamiste egiptene ale Fratiei Musulmanilor si de liderii institutiei sunnite al-Azhar, aproapiata a guvernului.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 44/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.