Sute de mii de wahabi in Caucazul de Nord

Roman SilantievSute de mii de wahabi in Caucazul de Nord

Lacasuri Ortodoxe: din Moscova
Roman Silantiev, un expert pe problemele Islamului, si-a exprimat ingrijorarea cu privire la raspandirea ideilor radicale islamice (Wahhabismul) in Caucazul de Nord.

“Cei mai multi dintre wahabi locuiesc in Daghestan (exista aproximativ 30.000 de oameni acolo). In Ingusetia, exista circa 10.000 de wahabi. Printre republicile cele mai problematice din regiune se afla insa Kabardino-Balkaria. Procentajul wahabilor radicali este foarte ridicat in randul musulmanilor din Teritoriul Stavropol”, a declarat Silantiev pentru Interfax, informeaza Agentia de Stiri Lacasuri Ortodoxe, in cadrul unei prezentari a unei colectii de fictiune Antiterorism 2020, care a avut loc la Moscova.

Exista o lupta activa in Cecenia impotriva Wahabismului, dar problema ramane. in ceea ce priveste persoanele care asista si simpatizeaza cu wahabii in Caucazul de Nord, “acestea sunt cu sutele de mii”, a mai spus el.

“In general, procentul wahabilor de limba rusa ajunge la aproximativ 5%, iar in Caucazul de Nord este de 10-15%. Atunci cand numarul lor depaseste 40%, aceasta va insemna ca au castigat”, a spus el.

Vorbind despre gradul de radicalizare a clerului islamic, expertul a mai precizat ca nu exista statistici, dar ca crede ca numarul acestora este “cu mult mai putin decat jumatate”.

in acelasi timp, unii oameni considera ca procentajul persoanelor radicale aflate printre figurile religioase este mai mare decat in randul musulmanilor obisnuiti, deoarece Wahabismul lucreaza in principal cu clerul, iar procentajul imamilor care simpatizeaza cu ei este mare”, a spus Silantiev.

Multi imami predica vederi extremiste, “temandu-se pentru viata lor, sub presiunea banditilor”, a spus el.

Cand a fost intrebat despre cum poate fi schimbata aceasta situatie, Silantiev a declarat: “E nevoie sa ii protejam mai eficient, fizic, pe musulmanii traditionali, si de a-i forta mai eficient pe oamenii care nu doresc sa traiasca in pace, si pe toti cei care ii ajuta,astfel incat, atunci, sa plece in pace”.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.