Bazele Ortodoxiei – un nou obiect de studiu in scolile Republicii Moldova / infiintarea unei case eparhiale a Mitropoliei Moldovei la Moscova / Noi hotarari sinodale…

La 17 martie 2010, in incinta Palatului Mitropolitan din Republica Moldova a avut loc sedinta Sinodului Bisericii Ortodoxe din Moldova, la care au fost prezenti toti membrii sinodului. Temele abordate la aceasta sedinta au fost:

1. Introducerea in curriculum-ul scolar a unui obiect nou de studiu „Bazele Ortodoxiei”. inalt Preasfintitul Vladimir Mitropolit al Chisinaului si a intregii Moldove a propus ca predarea acestui obiect sa fie obligatorie in toate scolile din Republica Moldova. Propunerea a fost sustinuta de toti ierarhii din B.O.M.


Prea Sfintitul Petru Episcop de Hancu, vicar al Mitropoliei Moldovei, a mentionat ca obiectul „Bazele Ortodoxiei” sa fie predat de absolventii Seminarelor Teologice Ortodoxe din Moldova („Regina Maria”, “Episcopul Dorimedont” din Edinet/Zabriceni, "Sf. Cuv. Mc. Elizabeta" din Edinet etc.) cat si de preotii din parohii. S-a pus in discutie necesitatea pregatirii cadrelor didactice si totodata crearea unei comisii care ar elabora manuale si materiale didactice. in cazul in care preotii din parohii nu vor putea preda din motive binecuvantate, sa fie organizate niste cursuri centralizate pentru preotese. Dupa terminarea cursului vor putea preda in scoli.

2. Pe marginea acestui subiect, dl. Valeriu Pasat, membru corespondent al Academiei de ?tiinte a Moldovei, a prezentat un raport cu privire la necesitatea desfasurarii unui referendum republican, in legatura cu introducerea in programul de invatamant scolar a obiectului „Bazele Ortodoxiei”.

3. Aducerea Luminii Sfinte in Sambata Patimilor de la Mormantul Domnului in Republica Moldova. Anul acesta, Focul Haric va fi adus de insusi inalt Preasfintitul Vladimir Mitropolit al Chisinaului si a intregii Moldovei.

4. intalnirea cu noul ierarh Prea Sfintitul Savva numit Episcop de Tiraspol si Dubasari prin decizia Sfantului Sinod al Moscovei, din 5 martie anul curent, jurnalul numarul 5.

5. S-a discutat infiintarea unei case eparhiale (podvorie) a Mitropoliei Moldovei, in orasul Moscova.

6. Vizita inalt Preasfintitului Ilarion (Alfeev) Mitropolit al Volocolamului, presedintele Organizatiilor legaturilor Bisericesti externe a Patriarhiei Moscovei in Republica Moldova.

Mai multe imagini de la aceasta slujba, dand click aici:

Manastirea Hancu / Biserica Ortodoxa a Republicii Moldova

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.