IPS Casian, Arhiepiscopul Dunarii de Jos a implinit 55 de ani
inaltpreasfintitul Parinte Casian, Arhiepiscopul Dunarii de Jos, a implinit ieri, 17 martie 2010, 55 de ani. Cu acest prilej, inaltpreasfintia Sa, inconjurat de membrii Permanentei Consiliului eparhial, de slujitori ai Catedralei, clerici si credinciosi din eparhie, precum si reprezentanti ai autoritatilor locale si centrale, a savarsit Sfanta Liturghie a Darurilor mai inainte sfintite, la Catedrala arhiepiscopala din Galati. in cadrul slujbei s-au rostit rugaciuni de multumire pentru darul vietii si roadele slujirii inaltpreasfintiei Sale la Dunarea de Jos, vreme de doua decenii.
La finalul slujbei, pcuv. vicar administrativ, arhim. Daniil Oltean a rostit un cuvant prin care a subliniat inalta responsabilitate fata de Dumnezeu si Biserica, precum si lucrarea plina de jertfelnicie a ierarhului, transmitand iPS Sale, in numele slujitorilor si credinciosilor din judetele Galati si Braila, doriri de ajutor de la Dumnezeu pentru aceeasi slujire, cu vrednicie si bogate roade spirituale, a poporului de la Dunarea de Jos.
Cu acest prilej, inaltpreasfintitul Casian a adresat un cuvant de multumire tuturor celor prezenti si a evocat pe cei care au contribuit de-a lungul anilor la educatia si formarea sa ca slujitor al Bisericii: parinti, profesori de seminar si facultate, duhovnici si ierarhi, multi dintre ei trecuti la cele vesnice, pentru care iPS Sa a savarsit si o slujba de pomenire.
iPS Arhiepiscop Casian a urmat cursurile ?colii elementare in comuna natala, Lopatari si apoi cele ale Seminarului Teologic “Kesarie Episcopul” din Buzau – intre 1970 si 1975 – pe care l-a absolvit ca premiant. in perioada 1976-1980 a fost student al Institutului Teologic de grad universitar din Bucuresti, ale carui cursuri le-a absolvit ca premiant, cu teza de licenta “Biserica – lacas de inchinare in talcuirea principalilor scriitori bisericesti si patristici”, sub indrumarea regretatului pr. prof. dr. Ene Braniste. A publicat diverse articole si conferinte teologice si este fondatorul si coordonatorul mai multor publicatii eparhiale. Dupa o activitate didactica, academica, administrativa si misionar-pastorala deosebita a fost hirotonit arhiereu, in biserica “Sf. Nicolae” din Galati, la 18 februarie 1990.
Ravna si lucrarea inaltpreasfintiei Sale, dimpreuna cu harnicii preoti si cu cinul monahal, de a aduce cuvantul si invatatura Mantuitorului Hristos in viata si in inimile evlaviosilor si jertfelnicilor credinciosi dde la Dunarea de Jos a dat roade bogate, dintre care amintim: ctitorirea a 135 de noi sfinte lacase de inchinare; sfintirea sau resfintirea a 200 de biserici si capele; infiintarea a inca 5 protopopiate; ridicarea numarului de unitati bisericesti la 473, in cadrul carora slujesc in prezent 450 de preoti si diaconi; hirotonirea si trimiterea la misiune, in parohii, a peste 300 de preoti; fondarea si reinfiintarea a 12 asezaminte monahale; organizarea si reactivarea a sase institutii de invatamant teologic; sustinerea si promovarea orei de religie in scoala; fondarea periodicului eparhial “Calauza ortodoxa” , a seriilor de volume “Teologie si educatie”, “Colocviile Seminarului Sf. Ap. Andrei” si “Biserica.Misiune.Slujire”, precum si tiparirea a peste 150 de titluri de carte teologica in cadrul editurii eparhiale; initierea si dezvoltarea retelei de asezaminte filantropice reprezentata astazi de peste 35 de institutii cu caracter social-filantropic, printer care trei asezaminte pastoral-misionare si social-filantropice, 20 de cantine sociale, o mini-clinica, 4 cabinete medicale, 2 gradinite parohiale si 4 centre multifunctionale de servicii sociale.
Ca urmare a hotararii Sfantului Sinod, la data de 27 septembrie 2009, Episcopia Dunarii de Jos a fost ridicata la rang de Arhiepiscopie, iar inaltpreasfintia Sa a primit titlul de Arhiepiscop al Dunarii de Jos.