publicat în: Arhivă

Misterul idolilor sparti din insula Keros, rezolvat de arheologii britanici

misterul idolilor sparti din insula Keros Sa spui ca ceva “este un mister arheologic” ar putea fi un non-sens: cum se explica insa faptul ca niste figurine frumoase au fost in mod deliberat distruse si apoi ingropate in gropi de mica adancime, pe o insula mica, stancoasa, greceasca, ai carei principali locuitori au fost intotdeauna… caprele?

Astazi, cadrele universitare din Universitatea Cambridge lanseaza insa unele concluzii care fac lumina in cazul acestui puzzle vechi de 4.500 de ani, din Keros, o mica insula cicladica din Marea Egee, informeaza serviciul dezvoltat de presa LONews.

Se pare ca Keros a fost destinatia unei ceremonii ritualice, in cadrul careia insularii spargeau ce aveau mai de pret, si porneau intr-un adevarat pelerinaj cu fragmentele, pentru ca, mai apoi, sa le ingroape.

“Este absolut remarcabil”, a declarat profesorul Calin Ranfriw, care a condus sapaturile cele mai recente.

“Credem ca spargerea statuetelor si a altor bunuri era un ritual, iar Keros a fost ales ca sanctuar pentru pastrarea resturilor”.

Povestea Keros a inceput in 1963, chiar cu Ranfriw in persoana. Pe atunci, un student cu par lung, venit in cercetare – domnul de acum, Ranfriw – cobora din caiacul sau, pe insula (cu populatia: doi crescatori de capre), dupa ce a fost dat afara de pe un sit de interes arheologic.

“Am fost uimit sa gasesc fragmente ale unor boluri din marmura si figurine din marmura”, a spus Ranfriw. Fragmentele sunt parti ale unui tip de sculpturi descoperite in insulele Ciclade, exemple putand fi vazute in British Museum, sau inspirandu-i pe artisti precum Pablo Picasso, Constantin Brancusi ori Henry Moore.

Sculpturile Keros au fost aproape toate sparte. Arheologii au descoperit mii de fragmente ale unor vase din marmura si sute de parti ale unor figurine, cum ar fi coapsele, un brat sau un picior alungit.

Ele s-au odihnit acolo pana in anul 1987, cand Ranfriw, de acum profesor de arheologie la Cambridge, revine in Keros pentru a incepe mai multe sapaturi serioase.

Aceste sapaturi si noi studii aveau sa-l conduca spre descoperirea faptului ca spargerea obiectelor nu era rezultatul unui jaf sau a vreunei neglijente. “Mi-era foarte clar ca asezarea (sit-ul) era una foarte ciudata”.

in 2006, Ranfriw gaseste un alt sit cu figurine sparte si ingropate, si ramasitele unei asezari, aflata pe o mica insula, la aproximativ 100 de metri distanta, Daskalio, mai informeaza serviciul dezvoltat de presa LONews.

Acolo, echipa descopera dovezi ale existentei unui fel de pensiune a epocii bronzului, pe care satenii o vizitau sau spre care organizau un fel de pelerinaj.

Examinarile geologice au aratat ca a fost construita din marmura de import, mai degraba decat din calcarul local.

Echipa a mai descoperit – din acelasi timp, in jurul datei in care Piramidele fusesera construite – dovada unor cantitati imense de marmura, care fusese transportata peste mare, pentru constructia Daskalio.

Teoria lui Ranfriw este aceea ca satenii cicladici ar fi folosit figurinele si vasele intr-un mod ritualic, probabil, transportandu-le in procesiuni, precum cele cu icoanele, din satele grecesti de astazi.

“Dupa ce erau folosite ceva timp, poate zeci de ani, venea vremea cand trebuia sa fie scoase din folosinta”, a spus el. Asa ca le spargeau, iar fragmentele erau duse “intr-un centru ritualic remarcabil”.

Ranfriw a spus ca este probabil ca insularii sa fi mers in Keros, la intervale regulate, poate asemanator modului in care grecii antici organizau Jocurile Olimpice, adica la fiecare patru ani.

“Fara indoiala ca era o ceremonie de reinnoire. O noua generatie de “icoane” urma sa fie utilizata, si o noua generatie de oameni, mai avansati”.

Dovezile sugereaza ca fragmentele erau intr-un mod ritualic depuse in Keros, timp de aproximativ 400-500 ani, pana in jurul anului 2000 i.Hr..

Ranfriw a mai marturist, insa, ca mai raman multe alte puzzle-uri in Keros si Daskalio care urmeaza sa isi gaseasca un raspuns. Cele mai recente cercetari vor fi insa publicate si ele, ca baza pentru continuarea investigatiilor, informeaza sServiciul dezvoltat de presa LONews.