Patriarhul Kiril al Moscovei: intoarcerea la radacinile spirituale

Patriarhul Kiril si Svetlana Medvedeava - prima doamna a Rusiei la Consiliul MondialPopulatia europeana va muri daca nu se intoarce la radacinile sale spirituale

Patriarhul Moscovei si al intregii Rusii, Kirill, le-a cerut liderilor europeni religiosi sa faca eforturi colective in vederea unei renasteri a crestinismului pe acest continent, informeaza serviciul dezvoltat de presa LONews.

“Biserica Ortodoxa Rusa propune comunitatilor crestine europene sa se uneasca pentru a deveni parteneri ai statelor si ai comunitatii civile europene, in urmarirea renasterii conexiunii dintre conceptul drepturilor omului si patrimoniul pan-european spiritual”, a spus Patriarhul la intalnirea Consiliului European al Liderilor Religiosi de la Moscova.

Potrivit acestuia, numai legaturile economice si politice din Europa nu pot constitui “o baza durabila pentru bunastarea comunitatii europene”, iar existenta valorilor sociale ale drepturilor omului si ale statului de drept si ale democratiei ar putea sa ramana doar “de forma, fiind putin probabil sa aduca beneficii in conditiile unui relativism moral, iar uneori putand provoca chiar rau”.

Patriarhul Kirill a amintit, pentru exemplificare, “declinul valorilor familiei, care provoaca practic o depopulare a Europei”.

“Cum pot fi valorile familiei mai putin importante decat cele de mai sus, in cazul in care distrugerea familiei determina reducerea fizica a populatiei europene? Cine va mai beneficia de evolutiile politice? In cazul in care popoarele europene inceteaza sa mai existe, sau se vor reduce ca numar, rolul lor va reusi sa mai aiba vreo semnificatie?” – s-a intrebat el, dupa cum informeaza serviciul dezvoltat de presa LONews.

Patriarhul considera ca conceptul sovietic al drepturilor omului nu implica nicio “definitie clara si rezonabila a demnitatii umane” – un termen “recunoscut in lumea religioasa” – prin urmare, Kirill ii indeamna pe reprezentantii comunitatilor religioase traditionale din Europa sa “faca din demnitatea umana un termen semnificativ si sa stabileasca relatia acesteia cu virtutea si cu cautarea perfectiunii”.

“Aceasta va fi investitia noastra generatoare de standarde etice ale dezvoltarii personale si sociale. in prezent, spatiul public este aproape lipsit de orice modele morale sau de idealuri. Cultura de masa nu este in stare sa ne ofere decat imaginea unei persoane de succes si prospere, care isi poate permite sa isi indeplineasca orice dorinta are”, a mai mentionat el.

Patriarhul si-a mai exprimat speranta ca Consiliul European al Liderilor Religiosi isi va aduce contributia la “imbogatirea intelectuala a comunitatii europene prin valori traditionale religioase, care de secole i-au incurajat pe europeni sa caute dreptatea si viata, in temeiul normelor etice generate de aceste traditii”, mai informeaza serviciul dezvoltat de presa LONews.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.