Ceea ce se stie mai putin despre Biserica Ortodoxa si Poporul Bulgar… salvarea evreilor deportati

Cantarile Vietii salvarea evreilor, de catre poporul bulgar - festivalBiserica, Regele si Oamenii – toti, celebrati intr-un singur festival muzical

Atunci cand mai multe trenuri intrau in Bulgaria, in secret, pe 8 martie 1943, pentru a deporta 8.000 de evrei in lagarele de concentrare poloneze, Parlamentul bulgar, Biserica Ortodoxa si Poporul Bulgar s-au opus complotului anti-semit atat de vehement, incat simpatizantul nazistilor, Alexander Belev, presedintele Comisariatului pentru Probleme Evreiesti, a trebuit sa renunte.

Alte incercari de a deporta evreii din Bulgaria au fost zadarnicite in mod similar. Desi 11.000 de evrei din Macedonia si Tracia, care au fost sub dominatie militara bulgara, au fost trimisi in lagarele mortii, evreii din Bulgaria – aproape 50.000 – au fost salvati, informeaza Agentia de Stiri Lacasuri Ortodoxe®.

Cineva s-ar astepta ca aceasta poveste sa fie trambitata in programele de invatamant despre Holocaust, in fiecare scoala evreiasca, si tencuita pe zidurile fiecarui muzeu dedicat genocidului si celui de-al Doilea Razboi Mondial. Dar cuvinte “secrete”, “putin cunoscute” si “nepromovate” au fost folosite frecvent pentru a descrie povestea, la un festival… in 21 iunie 2011, la Centrul Kennedy pentru Arte, in Washington, DC, fiind “inspirat de faptele eroice, de compasiune, afisate de poporul bulgar”, dupa cum ne informeaza un corespondent Lacasuri Ortodoxe, aflat in zona.

Echipa fondatoare este o echipa formata din sot si sotie, Kalin si Ceonev Sharon. Kalin, care este de origine bulgara, si Sharon, originara din Israel, ai carei bunici materni s-au aflat printre supravietuitorii bulgari, au fondat Cantecele Vietii, “pentru campionii principiilor tolerantei, in mijlocul diversitatii, si pentru curajul in fata lipsurilor”.

Atunci cand preotul paroh al bisericii din Plovdiv, Mitropolitul Kiril, a auzit ca evreii din oras au fost inchisi intr-o incinta de sarma ghimpata, s-a chinuit sa treaca neobservat de paza militarizata nazista, si s-a alaturat evreilor inchisi. Citand Cartea lui Ruth, el a zis: “natiunea dumneavoastra este neamul meu, si poporul vostru este poporul meu”.

Din momentul in care Bulgaria a aderat la NATO si la Uniunea Europeana, povestea protejarii evreilor a devenit mai cunoscuta si apreciata, cu “un interes imens, din partea comunitatilor evreiesti din Fosta Europa de Est”, dar nu este inca atat de cunoscuta pe cat ar trebui sa fie, mai informeaza Agentia de Stiri Lacasuri Ortodoxe®.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.