publicat în: Arhivă

Cu putin ajutor din partea unei macarale de 250 de tone, a fost descoperit un rezervor de apa vechi, in Ramat Rahel

Cu putin ajutor din partea unei macarale de 250 de tone, a fost descoperit un rezervor de apa vechi, in Ramat Rahel

in urma cu cateva zile, un rezervor de apa antic a fost descoperit pe sit-ul de la Ramat Rahel.

in timpul sapaturilor efectuate la Ramat Rahel, odata cu sfarsitul anilor 1950 si pana la inceputul anilor 1960, de catre Y. Aharoni, a fost descoperit un plafon prabusit deasupra unei pesteri, in partea de nord a sit-ului.

©Traducere text si Redactare Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin


Zidurile fiind realizate in perioada tarzie a epocii Persane sau in cea timpurie Elenistica, ele au fost construite in partea superioara a plafonului care s-a prabusit, si prin urmare aceasta imagine l-a ajutat Aharoni sa inteleaga ca pestera ivita fusese deja prabusita din perioada antichitatii. Descoperirile legate de pestera prabusita, printre care si o balustrada celebra a unei ferestre, au fost impresionante, dar Aharoni a lasat, se vede acum, descoperirile sale altora sa le investigheze.

Sectiunea a doua a pesterii
in timpul sezonului de excavare din 2009, supraveghetorul zonei Ramat Rahel, Boaz Gross, si asistentul acestuia, David Dunn, au inceput excavarea sub plafonul prabusit al pesterii. Dalele de piatra au fost de aproximativ un metru grosime si eliminarea acestora, manuala, a fost imposibila. Cu toate acestea, o mica parte a lor a fost eliminata iar excavatia a scos la lumina, mai jos, o cavitate tencuita, indicand faptul ca ceea ce se afla in subsol putea se putea sa fi fost un rezervor de apa. Dupa aceasta descoperire echipa de excavare a decis sa indeparteze mecanic dalele mari de roca. Cu sprijinul financiar generos al lui Manfred Lautenschliger aceasta operatiune a putut avea loc la mijlocul lunii iulie 2010.

in primele ore ale diminetii, echipa din Ramat Rahel, provenita din Universitatea Tel Aviv (prof. Oded Lipschits, Dr. Yuval Gadot, Liorah Freud, Boaz Gross, Omer Sergi, Ido Koch, Keren Ras, Alla Volvovsky, Shatil Emanuelov, Efrat Bocher Yoav Zur si Yoon-Kook), impreuna cu Yeshu Dray, un expert in restaurarea vechilor tehnologii, Ilana Cohen si o echipa de operatori ai macaralei, ajunsesera deja la sit. Proiectul s-a lansat sub indrumarea lui Yeshu Dray. Roca de baza si placile uriase de piatra, din zidul superior au fost marcate, in scopul reasezarii lor ulterioare pe pozitia initiala, originala.

Apoi, macaraua de 250 de tone a inceput sa-si faca datoria, ridicand bucatile mari de piatra din zidurile construite deasupra pesterii prabusite. Apoi a fost scos pamantul, manual, dintre bucatile mari de roca existente in cavitatea descoperita, pentru a elibera colturile acestora, astfel incat macaraua sa aiba pozitia optima de prindere si ridicare. Echipa de excavare a curatat portiunile de pamant din jurul fiecarei dale. Odata ce fiecare lespede se curata, indepartandu-se o portiune relativ mare de moloz, Yeshu Dray asigura ca macaraua se poate prinde de ea, si il insarcina pe operatorul mecanic sa ridice si sa indeparteze lespedea. Cinci pietre imense, fiecare cantarind in medie zece tone au fost astfel inlaturate si, cu atentie, asezate deoparte.

in ciuda utilajului greu, operatiunea a fost efectuata cu precizie chirurgicala, in timp ce aparatele foto si cele video surprindeau momentul, alcatuind o adevarata documentatie. Astfel, drumul a fost eliberat in vederea unei sapaturi organizate si stiintifice, care urmeaza sa fie efectuata in acest sit si inca in acest sezon de excavare, din 2010, la Ramat Rahel. Speram ca excavarea, in continuare sa dezvaluie secretele ascunse, care se asteapta a fi importante, de mai jos, de neatins pana acum.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 31/2010