A fost descoperit un zid vechi de 3400 ani, care apara Sfinxul de vanturile desertice

Zid descoperit de arheologi langa Sfinx Giza 2010 A fost descoperit un zid vechi de 3400 ani, care apara Sfinxul de vanturile desertice

in urma cu cateva zile, in a doua saptamana a lunii noiembrie 2010, o echipa de arheologi egipteni a descoperit ramasitele unui zid vechi de 3.400 de ani, pe platoul Giza, care proteja Sfinxul de vanturile desertului, a declarat Consiliul Suprem al Antichitatilor.

©Traducere si redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin


Cele doua sectiuni din zid, alcatuit din lut si caramida, lungi de 132 metri in total, au fost datate in perioada domniei lui Tuthmes al IV-lea, a mai declarat Consiliul, intr-un comunicat. Potrivit textelor antice egiptene, Faraonul a construit incinta dupa ce Sfinxul i-ar fi aparut in vis plangandu-se ca este sufocat de nisip.

Echipa a mai descoperit, de asemenea, o a treia sectiune, mai veche, de zid, care este considerata a fi parte dintr-o asezare pentru preoti si functionarii raspunzatori de supravegherea cultului mortuar al faraonului Khafre, a declarat secretarul-general al Consiliului, Zahi Hawass, conform comunicatului.

Guvernul Egiptean construieste, la randul sau, propriul zid, in jurul sit-ului Giza, pentru a proteja monumentele de jefuitori si pentru a preveni neplacerile provocate de vizitatori. Turismul, care asigura 12,6% din locurile de munca, este una din sursele principale de valuta straina ale tarii, si a adus 10.8 miliarde dolari anul trecut, potrivit Ministerului Turismului.

Khafre, mai este cunoscut si sub numele de Chephren, murind aproximativ in anul 2.532 inainte de Hristos, dupa construirea a doua piramide care domina necropola de la Giza. Se crede ca statuia Sfinxului a fost construita, de asemenea, in timpul domniei sale, conform spuselor istoricilor.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 44/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.