Patriarhul Kirill ii antreneaza pe credinciosi in misiunea Bisericii. A doua increstinare a Rusiei

patriarhul kirill Patriarhul Kirill provoaca Biserica sa… "reseteze" mintile oamenilor

Lacasuri Ortodoxe: din Moscova
Patriarhul Kirill al Moscovei si al intregii Rusii le-a cerut credinciosilor sa se antreneze consecvent si eficient in misiunea Bisericii, care va urma sa produca o adevarata revolutie in mintea poporului rus.

©Traducere si redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin


"Am putea numi, ceea ce se intampla acum in Biserica, o a doua increstinare”. Aceasta tara, cu o mie de ani de traditie crestina, care a dat nastere multor sfinti si merita numele de Sfanta Rusie, si-a negat mostenirea istorica si si-a ruinat traditia", a declarat acesta marti, 16 noiembrie 2010, la o ceremonie de deschidere a celui de-al 4-lea Congres Bisericesc al Misionarilor Eparhiali din Moscova.

Potrivit acestuia, "o noua generatie a crescut pe ruinele spirituale ale Ortodoxiei" si este imposibil ca astazi "sa il predicam pe Hristos doar prin apelul la traditie si la mostenirea memoriei, ci trebuie facute eforturi misionare specifice".

El a mai subliniat ca scopul Bisericii este acela de a avea un impact asupra oamenilor; acest obiectiv este comparabil cu cel urmarit de catre revolutionari (de cealalta parte); acest obiectiv urmareste “restructurarea traditiei ortodoxe".

"Cate resurse uriase au fost cheltuite, si ce fel de organizare s-a reusit! Astazi, avem nevoie de o organizare si mai puternica, si de un potential mai mare, de provocare, de curaj si sacrificiu", a mai spus Patriarhul.

Pe de alta parte, a continuat el, "chiar si calugarii au ajuns sa refuze sa mearga, de exemplu, la Ciukotka… adica o persoana care a facut un juramant… – cereti-i sa vina si incercati sa-l lamuriti si o sa vedeti ce fete face si cum va spune ca nu are suficient oxigen in Ciukotka" (peninsula aflata in extremitatea de nord-est a Asiei, in partea de nord a Rusiei Orientale indepartate).

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 44/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.