Datoria invatarii apartine parintilor… iar Statul nu trebuie sa impuna o ideologie prin scoala. Forumul Catolic-Ortodox din Rhodos

Cel de-al doilea Forum Catolic-Ortodox, organizat de Consiliul Conferintelor Episcopale Europene (CCEE) si Patriarhia Ecumenica de Constantinopol, a avut loc in Rhodos (Grecia), la inceputul acestei luni. Participantii au discutat pe tema "Relatiilor dintre Biserica si Stat: din perspective istorice si teologice". Forumul nu este un dialog teologic, ci mai degraba incearca sa evidentieze puncte comune intre catolici si ortodocsi, "doctrine morale si sociale”.

©Traducere si redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin


Participantii au facut apel la cresterea respectului pentru libertatea religioasa in intreaga Europa. "Bisericile noastre isi doresc sa participe mai activ la dezbaterile etice si morale in ceea ce priveste viitorul societatii", au afirmat participantii in comunicatul lor final. "Conform convingerilor noastre, tarile noastre europene nu pot face abstractie de radacinile lor crestine fara a se distruge, din moment ce aceste mize etice sunt cheia viitorului nostru intr-o lume globalizata".

Bisericile sunt dispuse sa se faca auzite in privinta protectiei vietii viitoare a copilului inca nenascut, asistentei persoanelor apropiate de moarte, familiei create in conformitate cu intelegerea traditionala a casatoriei crestine, oamenilor marginalizati, acceptarii imigrantilor, precum si protectiei identitatii culturale si lingvistice a tarilor europene. Bisericile au obligatia de a sensibiliza pe marginea acestor probleme si de a apara demnitatea fiintei umane, creata dupa asemanarea lui Dumnezeu. in special, Bisericile reafirma dreptul la obiectia pe motive de constiinta pentru profesionistii din domeniul sanatatii, care nu doresc sa practice avortul sau eutanasia.

Participantii s-au mai aratat, de asemenea, in favoarea unui respect sporit fata de alegerile parintilor, in domeniul educatiei.

Participantii la Forum mai insista cu privire la libertatea educatiei, reamintind ca datoria invatarii apartine parintilor, care trebuie sa decida pentru educatia copiilor lor. Statul nu trebuie sa impuna o ideologie prin sistemul scolar, pentru care este responsabil. in ceea ce priveste Biserica, acesta are un drept innascut de a le oferi copiilor din familiile care solicita acest lucru, o educatie in conformitate cu principiile crestine. Educatia religioasa trebuie sa fie posibila in scolile publice, in acord cu Bisericile. ?colile si institutele de formare gestionate de Biserica ar trebui sa beneficieze de sprijinul financiar al Statului, la fel ca si scolile publice, deoarece acestea indeplinesc sarcina de formare a cetatenilor responsabili, care actioneaza pentru binele comun.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 41/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.