Modernizarea reala trebuie sa aiba la baza normele morale

lucrand impreuna Lacasuri Ortodoxe: din Moscova
Patriarhul Kirill al Moscovei si al intregii Rusii atrage atentia ca modernizarea Rusiei trebuie sa aiba loc pornind de la principiile morale si experienta sa istorica.

"Adevarata modernizare se bazeaza intotdeauna pe principii moderne… Dar, o modernizare fara o dimensiune morala se va transforma intr-o exercitare neingradita de bunuri temporare si de placeri, intr-o tehnocratie fara inima, rezultand o pervertire a relatiilor dintre oameni", a declarat joi, 3 martie 2011, Patriarhul, in cadrul unei sesiuni dedicate aniversarii a 150 de ani de la anularea iobagiei in Rusia, la Catedrala Hristos Mantuitorul din Moscova.


Potrivit acestuia, lectia reformelor secolului 19 consta in faptul ca reformele, chiar si cele mai sensibile si logice, "nu rezoneaza cu oamenii obisnuiti, daca s-au efectuat la modul impunator, fara o intoarcere spre experientele anterioare si traditii".

Patriarhul a punctat faptul ca astazi tara se confrunta cu probleme extrem de grave, "pe care toata lumea le stie foarte bine: coruptie, nerespectarea legii, alcoolism, dependenta de droguri, criminalitate, criza familiei".

"Desi, pentru a fi rezolvate, este absolut necesara actiunea autoritatilor de stat, totusi aceste probleme nu pot fi solutionate numai de sus, fara participarea poporului, fara o activitate creatoare a persoanei obisnuite, fara capacitatea oamenilor de a se auto-organiza, pentru a crea ceea ce noi numim institutia societatii civile", a mai subliniat el.

Potrivit Primatului, cetatenii de rand ar trebui sa inteleaga responsabilitatea care le revine, in tara in care traiesc, iar "autoritatile sunt indemnate sa nu ii impiedice pe oameni sa intervina printr-o activitatea civila, ba chiar sa o incurajeze in mod constient".

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.