Patriarhul Kirill considera ca Rusia ar trebui sa invete democratia de la Velikii Novgorod, mai degraba decat din Europa

Lacasuri Ortodoxe: din Velikii Novgorod
Patriarhul Moscovei si al intregii Rusii, Kirill, indeamna sa ne amintim ca Rusia are o traditie democratica de secole.

"Rusia are sursele proprii ale unei constiinte democratice", a spus Patriarhul Kirill, la o receptie ceremoniala dedicata celei de-a 1150-a aniversari a Velikii Novgorod, in Filarmonica din Novgorod.


El a amintit ca, odata, cand discuta cu cancelarul german Angela Merkel i-a spus despre "experienta democratica a Velikii Novgorod si ca aceasta experienta a fost imprumutata de Moscova intr-o anumita masura."

Patriarhul este de parere ca "istoria Novgorodului este istoria intregii tari, cu urcusuri si coborasuri, cu bucuriii si dezamagiri, cu dureri, de fapt o carte din care avem extrem de multe de invatat."

"Nu stim cum sa spunem lumii despre ceea ce a fost Rusia, sa spunem despre originile noastre spirituale, culturale si politice", a mai spus Patriarhul Kirill.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.