Sinodul Orientului Mijlociu la Roma: 2 saptamani de prezentari legate de viata crestinilor in regiune

Lacasuri Ortodoxe: din Roma
Sinodul Orientului Mijlociu: prezentari legate de viata crestinilor in regiune

Doua saptamani de evenimente culturale vor avea loc la Roma, pentru a face cunoscute realitatile vietii crestinilor din Orientul Mijlociu, in timpul Sinodului din aceasta regiune, care va avea loc in perioada 10 – 24 octombrie 2010 la Vatican.

©Redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: Bogdan Roman


Evenimente (dezbateri, spectacole,film si carte), vor fi prezentate de Custodia Tarii Sfinte si Editurile Tarii Sfinte, in colaborare cu Actiunea Catolica Italiana si Forumul International al Actiunii Catolice.

Reclamand "lipsa de informatie" fata de aceste tari, cu diferitele lor probleme, Rev. Giuseppe Ferrari, delegatul italian al Custodiei Tarii Sfinte, a declarat joi, 23 septembrie 2010, la o conferinta de presa, ca aceste evenimente au fost destinate "prezentarii realitatilor si a elementelor critice”.

Intitulate "Aspecte ale crestinilor Orientului Mijlociu", prezentarile zilnice vor presupune implicarea zilnica a clericilor participanti la sinod, a expertilor si ONG-urilor, pe teme ce tin de educatie si alte lamuriri legate de tari cum ar fi Iordania sau Irak.

De-a lungul celor doua saptamani, o expozitie va prezenta fotografii si texte legate de comunitatile din regiune.

Aceste initiative se vor derula ca ecou la sinodul organizat, de asemenea, pentru a sprijini aceste minoritati care traiesc in conditii dificile, demonstrandu-le astfel ca nu sunt abandonate.

intrebat despre situatia actuala, marcata de reluarea negocierilor directe intre israelieni si palestinieni conduse de Statele Unite, dar, totodata si de ciocniri in Ierusalimul de Est, Rev. Ferrari considera ca, "in ciuda a ceea ce s-a citit prin ziare, exista elemente noi care sa alimenteze speranta".

El a subliniat faptul ca "palestinienii se prezinta ca un stat de cativa ani" si ca "Israelul se teme sa nu se trezeasca intr-o zi cu un stat palestinian auto-proclamat". El a mentionat, de asemenea, "oboseala" realitatii actuale "experimentata de ambele parti”.

Documentul de lucru pentru Sinodul privind Orientul Mijlociu, intitulat "Biserica Catolica in Orientul Mijlociu, comuniune si marturisire" a fost transmis la inceputul lunii iunie 2010 la Nicosia, de catre Papa, episcopilor din regiunea respectiva. Se pune un accent deosebit pe amenintarea reprezentata de "tendinte extremiste" musulmane si se denunta nedreptatea "politica impusa palestinienilor" de catre Israel.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 36/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.